De start in het donker waar een zee van lichtjes op pad gaat, geeft een sfeerbeeld waardoor de dag eigenlijk niet meer stuk kan. (Foto: Annauf)
De start in het donker waar een zee van lichtjes op pad gaat, geeft een sfeerbeeld waardoor de dag eigenlijk niet meer stuk kan. (Foto: Annauf) (Foto: Annauf fotografie)
Sport

Mountainbikers in Monster Marathon

Over een kleine maand gaan zo'n 1000 deelnemers de strijdt met de bospaden aan tijdens de Dutch Masters of MTB, Monster Marathon. Een totale lengte van 200 kilometer en ruim 1500 hoogtemeters geven de mountainbikers een flinke uitdaging, nog afgezien van boomwortels, hobbels, kuilen, stenen en koeien (zie hier voor hun facebookpagina).

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Haarle - De heren lachen om mijn verbaasde gezicht en laten het filmpje waar ze het over hebben zien. Ik spreek met Jan Besten en Willy Jansen van organiserende vereniging SaMo en met Ramon Linthorst, deelnemer van het eerste uur. "Het is echt een mooie route," vertelt Willy. Hij kan het weten, want hij is degene die de route bedenkt, uitzet en controleert. "Dat doe ik niet alleen, hoor! We doen dat met een groep van 35 vrijwilligers. Maar ik voel mij wel verantwoordelijk," vervolgt hij. 's Morgens voor de start om 6.00 uur fietsen de vrijwilligers de hele route nog eens na, om te kijken of alles nog in orde is. Willy rijdt het eerste stuk met de deelnemers mee (in de auto), zodat hij zeker weet dat het goed gaat. "Als de eerste deelnemers de goede kant op gaan, gaat het goed."

Volle bak

We praten dan over de eerste rijders van een startgroep van 250. In totaal kunnen er 1000 mountainbikers meedoen die starten in groepen van 250 met steeds vijf minuten ertussen. Het eerste startschot klinkt dus om 6.00 uur, op zondag 15 maart, en wordt gegeven door Marco Zomer en Maarten Rechterschot. Geen onbekenden in Haarle en de mountainbikewereld, begrijp ik van de heren. Terwijl ik er niet aan moet denken om 's morgens rond 6 uur al op de fiets te zitten, beginnen Ramon, Willy en Jan te glunderen bij het vooruitzicht. Niet zozeer vanwege het tijdstip, maar omdat de rijders in het donker vertrekken en het zo'n gaaf gezicht is, al die lichtjes. "Dat geeft zo'n bijzondere sfeer," zegt Jan. Hij fietst zelf niet mee, heeft zelfs nog nooit op een mountainbike gezeten, vertrouwt hij me toe. "Maar ik ben heel goed in organiseren en zo ben ik in het bestuur gekomen," lacht hij. "We doen dit nu voor de vierde keer en het is bijna elk jaar volle bak. Nu ook weer. We komen al aardig in de buurt van de 1000 deelnemers die maximaal mee kunnen doen, maar er kunnen nog wat rijders bij. Misschien kunnen we met dit verhaal de laatste bikers over de startstreep trekken..."

Alles zit er in

Aan Ramon de taak zijn mede-mountainbikers enthousiast te maken. Hij weet als geen ander waarom je hier echt aan mee móét doen. "Alles zit er gewoon in," begint hij. "Het is natuurlijk echt een monsterrit, want je zit zo tien uur op je fiets. De semi-professionals halen misschien gemiddeld 25 km per uur, maar het grote gros gaat een stuk langzamer. Maar dat geeft niet. Je doet het voor jezelf en het doel is uitrijden en liefst in een snellere tijd dan de vorige keer. Het is geen officiële wedstrijd die meetelt voor een klassement, het is gewoon een mooie uitdaging! Vooral de hoogteverschillen in combinatie met de singletracks en afwisseling met de bredere bospaden maken het mountainbiken en de tocht zo mooi. Natuurlijk bepaalt het weer van die dag hoe zwaar de tocht daadwerkelijk wordt. Bij slechte omstandigheden is 200 km natuurlijk extra afzien, maar ook hierin zit de uitdaging. Toch hoop ik dit jaar op iets betere weersomstandigheden dan voorgaande edities!"

Naast de marathon voor gewone mountainbikes starten op 15 maart rijders op de e-mountainbike voor hun Eerste Nederlandse Marathon van 100 km. En natuurlijk is er volop aandacht voor het publiek. De zes verzorgingsposten langs de route fungeren als hotspots waar het publiek van harte wordt uitgenodigd de rijders aan te moedigen. De grote feesttent is de finish en de 100 km stop.

Nog meer praktisch

Enthousiaste mountainbikers kunnen zich nog inschrijven, maar wacht niet te lang, want vol is echt vol! Inschrijven kan via de site www.dutchmastersofmtb.nl. Hier vinden zowel deelnemers als publiek alle relevante informatie. Vrijdagavond is er bijvoorbeeld bingo in de feesttent...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden