Jordy Waanders, Ruben Roeloffzen en Tim van Munster aan het werk tijdens de provinciale kampioenschappen. Een paar uur later werden ze tot winnaar uitgeroepen.
Jordy Waanders, Ruben Roeloffzen en Tim van Munster aan het werk tijdens de provinciale kampioenschappen. Een paar uur later werden ze tot winnaar uitgeroepen. (Foto: Bouwmensen Twente Almelo)

Tim, Rugen en Jordy provinciaal kampioen

Nijverdal - De editie 2020 van de Provinciale kampioenschappen Skills Talents voor BWI en PIE begonnen rustig en met opperste concentratie, maar pakten razend spannend uit. De teams van scholen uit Almelo, Nijverdal, Enschede, Hengelo, Rijssen en Deventer deden niet veel voor elkaar onder. De kleinste details (‘Dit team heeft de braampjes in de buis keurig weggehaald’) werden 13 februari doorslaggevend. De teams van CSG Reggesteyn uit Nijverdal en het Etty Hillesum Lyseum uit Deventer verlieten het strijdtoneel met de kampioensbeker èn een ticket voor de NK in Leeuwarden.

Skills Talents voor de profielen Bouw, Wonen en Interieur (BWI) en Produceren, Installeren en Energie (PIE) werden voor het tweede jaar gehouden bij opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente in Almelo. De wedstrijden zijn uitsluitend voor vmbo’ers uit het vierde leerjaar en een enkele zéér getalenteerde leerling uit de derde klas. De wedstrijden worden gehouden om het belang van de (bouw) sectoren te benadrukken en het feit dat er grote behoefte is aan jonge, ambitieuze vakmensen.

De wedstrijdopdrachten leken op het eerste oog niet al te ingewikkeld, maar de juryleden zagen onmiddellijk dat in beide gevallen het lezen en begrijpen van de tekeningen een lastige opgave was. De BWI-teams moesten een groot, houten windlicht bouwen, compleet met spijltjes en een schaal van gasbeton met uitsparing voor het vuur. Het team van CSG Reggesteyn uit Nijverdal onderscheidde zich al snel in positieve zin, maar de jury was ook aangenaam verrast door het Pius X College team uit Almelo, waar twee jonge vrouwen, Yvet ten Hartog en Jessica Jutba met lange, fraai gelakte nagels samen met klasgenoot Daan Lammerink fantastisch werk leverden. ‘Jammer, ze willen het meubelmakersvak in’, treurde al een aannemer uit Almelo.

In de categorie PIE had de jury het helemaal moeilijk. Daar moesten de teams de logo’s van Skills Talents en de provincie Overijssel accentueren met metalen en koperen buizen en vervolgens ook aanlichten. Ook in dit geval was de opdracht lezen erg moeilijk, vond de jury. Die moest alle werkstukken na de ‘oplevering’ helemaal demonteren om te zien hoe netjes er gewerkt was en of de werkstukken tot in detail klopten. Die details bepaalden dat de jongens van het Etty Hillesum lyseum uit Deventer de kampioensbeker verdienden.

De winnaars van de provinciale kampioenschappen hebben behalve de kampioensbeker een ticket gewonnen voor de Nederlandse Kampioenschappen (Skills Talents, the finals). Die worden gehouden in maart in het WTC in Leeuwarden.

Uitslagen:

BWI: 1. CSG Reggesteyn Nijverdal, 2. CT Stork College Hengelo, 3. Pius X College locatie van Renneslaan Almelo.

PIT: 1. Etty Hillesum lyseum Deventer, 2. Pius X College, locatie van Renneslaan Almelo, 3. Jacobus Fruytier Rijssen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden