De Kleine Kapel Noetsele, zoals je die ervaart als je in de bezinningsruimte zit. Een mooi schilderij van Anne-Wil Jansen siert de ruimte.
De Kleine Kapel Noetsele, zoals je die ervaart als je in de bezinningsruimte zit. Een mooi schilderij van Anne-Wil Jansen siert de ruimte. (Foto: A. van Ipenburg)

Pioniersplek in Nijverdal

Vanuit de Protestantse Kerk Nederland (PKN) is de laatste jaren gekeken naar projecten hoe ze op een andere manier 'kerk' kunnen zijn. Veel mensen hebben behoefte aan een plek waar ze tot bezinning kunnen komen en voor een groot deel is die plek niet langer de kerk, het traditionele gebouw.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - In onze gemeente houdt een groep vrijwilligers vanuit de protestantse kerk zich al enige tijd met ditzelfde vraagstuk bezig en ze zijn nu bezig een plek in te richten voor rust, zingeving, stilte en ontmoeting. In het kader van de projecten van de PKN kan dit nu aangemerkt worden als pioniersplek.

Francien en Carolien staan me in de kapel te woord, maar geven aan dat dit niet zomaar iets van hun is. "Het opzetten van deze pioniersplek wordt heel breed gedragen en (o.a. financieel) gesteund door de landelijke, provinciale én lokale kerk," vertelt Francien. Henk Morsink, die namens de Protestantse Gemeente Nijverdal meedraait in het kernteam, beaamt dit. "Na maanden van voorbereiding gaan we nu echt van start. Alles is vastgelegd in een solide samenwerkingsovereenkomst. Het voelt goed dat we zoveel steun ontvangen van onze eigen kerk en van andere kerken in de omgeving."

"We maken er een ruimte van waar iedereen zich welkom voelt. Echt iedereen, niet alleen mensen van de protestantse kerk," zegt Francien. "Deze kapel moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen die misschien weinig met de kerk hebben." "We hebben al ideeën voor diverse activiteiten," vult Carolien aan. "We houden al stiltewandelingen, creatief bezinningsatelier en ochtendgebeden. Dat willen we uitbreiden met wekelijkse avondgebeden en maaltijden. Laatst hebben we hier een Keltisch ochtendgebed gedaan. Daarbij staat de theorie dat God in alles om ons heen is centraal. Dan ga je op een andere manier naar alles in de natuur kijken."

Officiële start

Op zondag 16 februari wordt de Kleine Kapel Noetsele officieel, symbolisch ingezegend tijdens de dienst in de protestantse kerk. In de dienst wordt er kort verteld over de kapel, na de dienst is er tijd voor een kop koffie en meer informatie. 's Middags is de kapel van 12.00 tot 16.00 uur open voor belangstellenden. "We hopen dat we de komende drie jaar kunnen laten zien dat dit echt voorziet in een behoefte. De PKN ondersteunt ons drie jaar, daarna moeten we zelfstandig verder," zegt Francien.

"In de huidige samenleving is er echt behoefte aan deze kapel," zegt Carolien. "Dat is al gebleken. En het mooie vind ik dat deze plek een combinatie in zich heeft: ruimte voor ontmoeting én voor stilte." "Ja," vult Francien lachend aan. "Die stilte is echt bijzonder tijdens het creatief bezinningsatelier. We beginnen met een gebed, lied of tekst en dan gaat iedereen aan de slag. In stilte, bezig met zichzelf en wat het lied, gebed of de tekst heeft losgemaakt."

De Kleine Kapel Noetsele is gelegen achter de pastorie aan de Noetselerweg 55.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden