Huisartsen Bernarda Heslinga, Marcia Doeleman, Kim Morsink en Diane Steen-Masman (v.l.n.r.) kijken voor de ingang van hun praktijk vol vertrouwen naar de toekomst. (Foto: A. van Ipenburg)
Huisartsen Bernarda Heslinga, Marcia Doeleman, Kim Morsink en Diane Steen-Masman (v.l.n.r.) kijken voor de ingang van hun praktijk vol vertrouwen naar de toekomst. (Foto: A. van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

Vrouwen van de Wippenbelt zorgen voor gezonde inwoners

Terwijl ik de titel hierboven typ, klinkt het in mijn hoofd als de titel van een boek 'De vrouwen van de Wippenbelt'... Misschien kunnen we het daar nog eens over hebben. De dames huisartsen die vanuit de molen hun praktijk runnen, hebben zeker genoeg verhalen voor diverse boeken. Dames, want na het vertrek van huisarts Wouter zijn ze met alleen vrouwen over gebleven.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - "Dat is niet iets waarvoor we bewust gekozen hebben, maar het past wel bij de huidige maatschappij," vertelt huisarts Diane Steen-Masman. "Vroeger was het echt een mannenberoep, maar tegenwoordig doen meer vrouwen dan mannen de opleiding geneeskunde."

We zitten in een van de spreekkamers, samen met de andere huisartsen: Bernarda Heslinga, Marcia Doeleman en Kim Morsink. Tot 1 januari waren er twee praktijken gevestigd in de Wippenbelt. Wouter en Diane vormden de ene praktijk, Bernarda en Marcia de andere. Na het vertrek van Wouter besloten ze er één groepspraktijk van te maken. Dat betekent dat er wat dingen veranderen, maar veel blijft toch hetzelfde.

"We blijven werken met twee patiëntenstromen," legt Bernarda uit. "Marcia en ik houden gewoon 'onze' patiënten en de patiënten van Wouter en Diane kunnen nu terecht bij Diane en Kim. De belangrijkste verandering is waarschijnlijk dat alle assistentes voor de hele praktijk werken, waardoor we een betere telefonische bereikbaarheid krijgen. Eerder konden mensen op specifieke tijdstippen met bepaalde vragen bellen, bijvoorbeeld uitslagen van onderzoeken. Nu willen we graag dat ze zoveel mogelijk in de ochtend en begin van de middag bellen."

"Zo kunnen we dezelfde dag nog zorg bieden, als dat nodig is," vult Marcia aan. "Dat is vooral prettig als het gaat om een huisbezoek of als de patiënt direct medicijnen nodig heeft. Soms bellen ze aan het eind van de dag, dan ga je er naar toe en blijkt dat er medicijnen nodig zijn, maar dan zit de apotheek net dicht..." Even halen ze herinneringen op.

De dames hebben duidelijk lol in hun werk. Door de jaren heen hebben zij hun patiënten goed leren kennen. "Maar ook de mensen eromheen," zegt Bernarda. "Wanneer er ergens ziekte is, zorgen mensen voor elkaar. Bijvoorbeeld door een pan soep te brengen. Dat is het mooie van een dorp. En voor ons heel waardevol, want zo kunnen wij nog betere zorg leveren. Daar draait het voor ons uiteindelijk toch om."

Even praktisch

Huisartsenpraktijk De Wippenbelt heeft nog maar één telefoonnummer: 0548 654343. Patiënten kunnen het beste in de ochtend/begin middag bellen. Kijk verder op:

wippenbelt.praktijkinfo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden