Marian Torenbeek is in haar glasatelier bezig met het maken van een windlicht van glas-in-lood. Het ziet er misschien eenvoudig uit, maar het is meer dan stukken glas 'aan elkaar plakken'! (Foto: A. van Ipenburg)
Marian Torenbeek is in haar glasatelier bezig met het maken van een windlicht van glas-in-lood. Het ziet er misschien eenvoudig uit, maar het is meer dan stukken glas 'aan elkaar plakken'! (Foto: A. van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

Niet alles is mogelijk met glas-in-lood

Marian Torenbeek is bioloog en op dit moment docent Natuur & Techniek aan de pabo in Zwolle. Bijna een jaar geleden vond ze samen met haar man een mooi plekje om te wonen, in het buitengebied van Hellendoorn. Komend vanuit Noord-Holland was dat best een overgang, maar ze voelt zich helemaal thuis.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - Dat blijkt wel uit de aanvragen voor workshops die ze vanuit haar omgeving krijgt. Zij en haar man hebben zich hier direct aangesloten bij de schaapskooi en het IVN en de contacten breiden zich nu uit als een olievlek. Maar wat voor workshops geeft ze dan? Daarover vertelt ze alles tijdens de opening en het open huis van haar eigen 'glasatelier', op zaterdag 15 februari, van 13.00 tot 17.00 uur.

Marian lacht als ik het zo stel. "Ja, zo kunnen we het ook doen." Natuurlijk legt ze graag uit wat ze in haar atelier doet en wat mensen tijdens haar workshops kunnen verwachten. En hoe ze hier toe is gekomen. "Het begon gewoon als hobby," vertelt ze. "Zoals dat met zoveel dingen gaat. Mensen vonden wat ik maakte erg mooi en vroegen of ik ook zoiets voor hun kon maken en zo kwamen de eerste bestellingen binnen. Toen dat een blijvend gegeven bleek, ben ik een bedrijf begonnen."

Verhuizing

"Na onze verhuizing, nu bijna een jaar geleden, moest ik natuurlijk weer opnieuw beginnen, want de mensen hier kenden mij nog niet. Via het werk op school en allerlei vrijwilligersfuncties groeide die bekendheid toch wel snel en de eerste aanvragen voor workshops waren een feit." Ze kijkt tevreden rond in haar atelier. Een grote, lichte schuur die ruimte biedt aan twee werktafels voor zo'n tien cursisten, met in de hoek een gezellig houtkacheltje. Voor de ramen hangen verschillende glas-in-loodpanelen, alle met afbeeldingen van de natuur. Buiten genieten vogeltjes van voederbollen en spelen eekhoorntjes krijgertje in de bomen. "Een betere plek om te wonen en dit atelier te bouwen, kan ik me niet voorstellen," zegt Marian genietend. Elke dag zie ik zoveel inspiratie voor nieuwe panelen."

Workshops en cursussen

In haar nieuwe atelier geeft Marian workshops en cursussen op het gebied van glas-in-lood, natuurlijk, maar ook in glas fusing. "Dat was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling, maar er was behoorlijk wat vraag naar, dus ben ik mij er in gaan verdiepen. Het is gewoon geweldig hoe je op een vrij eenvoudige manier heel mooie dingen kunt maken. Bij glas fusing laat je het glas in de oven gewoon smelten. Door verschillende kleuren te gebruiken, kun je leuke tafereeltjes maken." Ze laat wat voorbeelden zien. "Of dit," zegt ze, terwijl ze een waxinelichthoudertje pakt. "Je legt een plaatje glas over een ovenvaste vorm en laat het smelten." Ze heeft er een aantal staan en er is er niet één hetzelfde. "Je kunt van te voren gewoon niet voorspellen hoe het glas gaat smelten. Soms is dat lastig, maar meestal pakt het verrassend leuk uit."

"Datzelfde geldt voor de de glas-in-loodcreaties," vervolgt ze. "Cursisten komen hier met een bepaald beeld in hun hoofd en zijn vaak verrast over het eindresultaat. Door het combineren van verschillende soorten glas, of het aanpassen van het ontwerp (je kunt niet alle vormen goed maken met glas-in-lood) gaat het paneel vaak ineens 'leven'."

Inloop

Vanaf de opening op 15 februari zet Marian elke woensdag de deur van haar atelier van 19.00 tot 21.30 uur open voor iedereen die het leuk vindt met glas bezig te zijn. Je moet je wel even aanmelden, zodat Marian weet waar ze rekening mee kan houden. Kijk op haar site wat alle mogelijkheden zijn, voor de inloop én alle cursussen en workshops.

Glashelder

Naast de cursussen en workshops die Marian geeft om anderen met de techniek te laten kennismaken, houdt ze zich bezig met het restaureren van oude ramen/panelen en maakt ze werk in opdracht. Op www.torenbeekglasinlood.nl, lees je hier alles over. Of bel haar op 06 15606175.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden