Daphne Calkhoven (links), Marijke Bremmer en Timo Vruggink: ''Valentijnsdag leuk idee, maar zelf doen we er  niet aan.'' (Foto: Gert Perdon)
Daphne Calkhoven (links), Marijke Bremmer en Timo Vruggink: ''Valentijnsdag leuk idee, maar zelf doen we er niet aan.'' (Foto: Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Valentijnsdag komt er weer aan!

In de agenda van veel mensen is de datum van 14 februari rood omcirkeld: Valentijnsdag! De gelegenheid bij uitstek om iemand die je stiekem aanbidt, een mooie cadeau te laten bezorgen, Iets minder anoniem mag natuurlijk ook: in dat geval koop je iets moois voor je vrouw, vriendin, vriend of man.

Door Leo Polhuys

NIJVERDAL - Deze krant vroeg aan een aantal willekeurig gekozen Nijverdallers wat zij met Valentijnsdag hebben en of zij zelf ook zo'n stille aanbidder zijn. Marijke Bremmer, Timo Vruggink en Daphne Calkhoven vinden het een sympathiek idee om iets aan een ander te geven, maar daarmee houdt hun binding met Valentijnsdag dan ook op. ''Je kan toch het hele jaar door iets schenken, waarom moet dat alleen op 14 februari?'' vragen de drie zich af. Ze staan op een regenachtige middag tegen een muur met een afdakje boven hun hoofd, om zo droog te blijven. De drie roken een sigaretje en gaan zometeen samen koffie drinken. ''Tja, aan wie zou ik nu een Valentijnscadeautje willen geven?,'' vraagt Marijke zich af. ''Mijn vriend en ik kennen elkaar al een tijdje en in het begin van de verkering geef je elkaar wel eens wat, maar na verloop van tijd doe je dat niet meer. Zo gaat dat nu eenmaal.'' Timo en Daphne weten zo ook niet direct iemand aan wie ze iets kunnen geven. ''Iemand uit de zorg misschien, een vrijwilliger die zich voor medemensen inzet? Maar voor vrijwilligers is er een speciale landelijke dag. Het is leuker om spontaan aan iemand iets te geven.'' De drie vinden Valentijnsdag eigenlijk meer iets van vroeger, niet voor 2020. Denken ze dat het vooral om een commercieel gebeuren gaat? ''Voor een deel natuurlijk wel. Voor de omzet van een aantal winkels is het wel goed dat er na de slappe januarimaand weer een beetje actie komt, want er zijn natuurlijk altijd mensen die een cadeautje kopen om dat met Valentijnsdag aan iemand te geven.' Je ziet ook dat een aantal zaken handig inspeelt op de Valentijnsdag. Logisch, het gaat om hun omzet.'''

Nicht

Janny Bessem weet wel iemand die in aanmerking komt voor een cadeautje. ''Mijn nicht. Ze werkt in de geestelijke gezondheidszorg en zet zich volledig in voor 'haar' mensen. Ik sta er versteld van als ik zie wat ze allemaal doet. Zij kan best een complimentje gebruiken. En mijn buurman, die doet veel voor zijn hoogbejaarde ouders. Maar het kan zijn dat hij als mantelzorger ook wel eens in het zonnetje wordt gezet, want voor mantelzorgers zijn er speciale dagen als dank voor wat ze allemaal doen voor andere mensen.'' En Janny zelf, heeft zij wel eens een cadeautje gekregen op 14 februari? Toen ik jong was, heb ik zelf wel eens een enveloppe met inhoud gekregen op Valentijnsdag. Het was inderdaad van een stille aanbidder. Hij liet me een bioscoopbon bezorgen. Dat was wel erg leuk, Later kwam ik er bij toeval achter van wie ik de bon had gekregen. Ik was nog maar zestien jaar.''

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden