Ouders erg tevreden over peuterspeelzalen SPGH

Hellendoorn - Aan het eind van 2019 heeft Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Hellendoorn (SPGH) een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren onder de ouders van de bijna driehonderd peuters die welke week naar een van de zalen gaan. De uitkomsten zijn zeer positief. Zo kwam duidelijk naar voren dat ouders meer dan tevreden zijn met de leidsters, die scoorden zeer goed. De kwaliteit van de zalen en leeropbrengsten van de kinderen werden ook zeer goed beoordeeld.

De SPGH is al jaren een begrip in de gemeente Hellendoorn. Met zalen in elke dorpskern en wijk probeert de organisatie alle peuters te bereiken, met als doel die kinderen een goede opstap naar de basisschool bieden. Tien van de elf zalen zitten dan ook letterlijk in een basisschool.

Ouders zijn erg tevreden over de betrokkenheid van de leidsters, ze ervaren de peuterspeelzaal als een plek waar hun kind op zijn/haar gemak is en met leeftijdsgenootjes speelt. Daarnaast is er veel aandacht voor taal- en rekenontwikkeling en zelfredzaamheid en beweging. Elke drie weken is er een nieuw thema dat inspeelt op de actualiteit en waar de activiteiten op afgestemd worden.

Ouders geven aan dat ze vinden dat hun kind met plezier naar de peuterspeelzaal gaat. Ze vinden het ook een goede voorbereiding op de basisschool. Zo kwam uit het onderzoek naar voren dat bijna alle ouders de peuterspeelzaal zou aanraden aan bekenden.

Voorlopen op landelijk beleid

Vanaf augustus is het verplicht om peuters met een VVE-indicatie (dit zijn vaak kinderen die een extra steuntje in de taalontwikkeling of sociaal-emotionele ontwikkeling nodig hebben) 16 uur per week naar een voorschoolse voorziening te laten gaan. Daarvoor was dit 10 uur per week. De eerste berichten waren, dat dit al in zou gaan vanaf augustus 2019. De SPGH heeft daar op ingespeeld en de hele organisatie zo ingericht, dat de kinderen al 16 uur per week (verdeeld over vier ochtenden) naar de peuterspeelzaal kunnen gaan.

Directeur Josien Waterink geeft aan dat het moment van het tevredenheidsonderzoek ook een spannend moment was: “Na de verandering van 10 naar 16 uur VVE, wat voor de hele organisatie grote veranderingen teweeg bracht, was het een spannend moment om de ouders te vragen naar hun mening over de peuterspeelzaal. Des te meer weten we na de positieve uitkomsten dat we goed bezig zijn. De ouders lieten weten dat ze erg tevreden zijn met onze leidsters en met het werk dat wij doen op de zalen. Een groter compliment kun je niet krijgen!”.

Peuterfestijn

Dit jaar wordt er voor het derde jaar op rij een heus peuterfestijn georganiseerd in het Ravijn. Stichting de Welle neemt al die jaren al de organisatie op zich, en alle peuters van de SPGH mogen deelnemen. Tijdens dit beweegfestijn op 27 februari wordt de nadruk gelegd op beweegactiviteiten die peuters zelf kunnen uitvoeren, of soms samen met hun ouders/verzorgers. In de aanloop naar dit festijn, organiseert Sven Mensink van de Welle beweeglessen op de peuterspeelzalen.

Op alle zalen zijn ze in elk geval weer klaar voor het nieuwe jaar en gaan de groepen deze week weer van start na een gezellige decembermaand. Op de website van de SPGH is onder meer een informatief filmpje te zien over de peuterspeelzalen en hoe het er aan toe gaat.

Meer berichten