Huldiging van De Zweef bij het bereiken van de hoofdklasse. Burgemeester Ter Haar Romeny zingt vrolijk mee.
Huldiging van De Zweef bij het bereiken van de hoofdklasse. Burgemeester Ter Haar Romeny zingt vrolijk mee. (Foto: )
Sport

Geschiedenis De Zweef en veel meer

Nijverdal - "Ja, het is wel een beetje veel geworden." Jan-Pieter van Vree leunt achterover in zijn stoel en vertelt: "Toen ik in 2010 aan deze klus begon, had ik geen idee waar het zou eindigen." Nu, tien jaar later, weet hij dat wel: 850 pagina's getikte tekst, die uiteindelijk worden omgezet in drie boeken, die tezamen de geschiedenis van 'onder meer' 100 jaar De Zweef omvatten. Met heel veel foto's en krantenknipsels.

Dat lijkt knap overdreven, zoveel pagina's over een voetbalclub? "Ja, maar wat voor club", grapt Van Vree. "Nee, zonder gekheid; het is veel meer geworden dan alleen De Zweef." Toen het bestuur vroeg of hij de clubgeschiedenis te boek wilde stellen, nam hij het besluit dat het een boek zou worden over meer dan alleen maar voetbalprestaties.

"De geschiedenis van De Zweef is vooral de eerste 60, 70 jaar ook de geschiedenis van bijna heel katholiek Nijverdal. Een vereniging was een ontmoetingsplaats van families. Voor, na en tijdens de wedstrijden werden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. De afdelingen gymnastiek en wandelen waren heel populair vlak na de oorlog. Daar ontmoetten jongens en meiden elkaar. Via de sport met alles erop en eraan zijn heel wat huwelijken ontstaan. Niet voor niets hoor je bij ons vaak de kreet "Wat een familie."

Wil je een boek over de historie goed kunnen begrijpen, is het van belang te weten in welke tijd de clubgeschiedenis speelt. "Jonge mensen realiseren zich niet dat in de beginjaren er geen veld was, dat doelen zelf werden getimmerd en heide werd afgegraven om het veld vlak en bespeelbaar te maken," zegt Van Vree. "En je moet iets weten over de crisisjaren en werkloosheid om te kunnen begrijpen dat De Zweef in de jaren dertig veel leden verloor."

Heel veel geschiedenis over De Zweef was in de eigen clubomgeving niet meer voorhanden. Bij verschillende jubilea zijn boekwerkjes uitgegeven. Bij het 65-jarig bestaan is een grote tentoonstelling gehouden en is vooral ook veel fotomateriaal verzameld. "Het mooiste daarbij is dat een team onder leiding van Theo Siero bijna alle personen op die foto's heeft geïdentificeerd. Dat scheelde nu heel veel werk." Van verslagen van bestuursvergaderingen en jaarverslagen van secretarissen is bijna niets meer teruggevonden.

Dat was het wel. Van Vree kon aan de slag. Hij maakte veel interviews met (oud-) zwevers en/ of partners daarvan. Ook alle ooit-verschenen clubbladen leverden veel informatie. "Toen ben ik ook oude uitgaven van het Twents(ch) Volksblad gaan lezen. De gemeente heeft in de kelder een complete verzameling. Ik deed één jaargang in één middag. Kun je nagaan hoeveel dagen ik oude kranten heb gelezen." Het werd een beetje een verslaving.

Eigenlijk is het daar begonnen. "Ik kwam zo verschrikkelijk veel leuk Nijverdals nieuws tegen. Daar moet ik wat mee doen, dacht ik. Heb al die stukje gefotografeerd. Ja, en dan de andere Nijverdalse voetbalclubs. Hoe kun je wat over De Zweef schrijven zonder de wedstrijden te noemen die we tegen Nijverdal speelden? Alleen al die wedstrijd om het kampioenschap in de vierde klasse in 1947.

De Zweef-Nijverdal in Rijssen. Anderhalf uur voetballen in verzengende hitte. Daarna verlenging, terwijl het al donker werd. En dan op het allerlaatst een schim op het veld die een knal los liet waarmee Nijverdal kampioen werd. Sensatie alom waar nog jaren over werd gesproken. Maar dat niet alleen. Op 18 april 1957 werden DES en SVVN allebei kampioen. Burgemeester en wethouders reisden heen en weer tussen hotel Hofstee en Buursink om de recepties te kunnen bezoeken".

Zo ontstond een boekwerk dat bestaat uit 10 hoofdstukken die elk een periode van tien jaar bestrijken. "Elk hoofdstuk begint met een kort stuk over wat er in die tijd in de wereld gebeurde. Daarna kort de belangrijkste sportgebeurtenissen in dat decennium. Vervolgens aandacht voor de geschiedenis van Nijverdal. Tenslotte komt De Zweef aan bod; eerst een deel over voetbal en dan een groter deel over wat er nog meer binnen de club gebeurde."

Aan het eind van elk hoofdstuk staat een overzicht van de belevenissen van Nijverdal, DES, SVVN en later ook Hulzense Boys.

Om het geheel een beetje behapbaar te maken, bestaat de Zweefgeschiedenis uit drie boeken, die bij elkaar in één cassette zitten. Dit collectorsitem is te koop voor € 39,95. Per boek doet de Zweef er een flink bedrag bij. Exemplaren zijn te bestellen/reserveren via

www.webshopdezweef.nl

Meer berichten