Ruben Minkjan zal in de Hellendoornse gemeenteraad niet langer het gezicht van de Christen Unie zijn, maar zich storten op zijn studie. (Foto: Patrick Ooms)
Ruben Minkjan zal in de Hellendoornse gemeenteraad niet langer het gezicht van de Christen Unie zijn, maar zich storten op zijn studie. (Foto: Patrick Ooms) (Foto: Ooms)
Gemeente/ politiek

Ruben Minkjan neemt afscheid

Fractievoorzitter Ruben Minkjan van de ChristenUnie neemt vandaag, 17 december, afscheid in de raad. Hij is begonnen met een MBO-leer-werktraject om persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg te worden en kan zijn raadswerk hier niet mee combineren.

door Peter Schavemaker

Nijverdal - Peter blikt met Minkjan terug op zijn persoonlijke en politieke keuzes in de afgelopen vijf jaar.

In de raad van 8 november 2016 zei je: 'We moeten als gemeente goed voor onze inwoners zorgen'. Je sprak toen verder over een financieel gunstige situatie, een robuust fundament en een hoopvolle toekomst. Een paar jaar later is deze situatie totaal veranderd. Ik las, in het boek Tussen Droom en Daad van Gerard Ekelenkamp, dat je er slapeloze nachten van had.
"Ik heb eerlijk gezegd veel last van de situatie gehad, inderdaad ook met slapeloze nachten. Het is een behoorlijk domper waar we nu mee te maken hebben. In 2016 leek het voor de wind te gaan, maar die wind draaide. We moeten nu alle zeilen bijzetten. Tegelijkertijd biedt het ons de mogelijkheid na te denken wie we willen zijn als gemeente."

De ChristenUnie maakt deel uit van het college. Als zodanig hebben jullie meegetekend in het beleid rond het financiële debacle.
"Het is best lastig om, in zulke zware tijden, je coalitie verantwoordelijkheid te blijven nemen. In de beeldvorming zijn wij deel van het probleem, terwijl we inderdaad – dat zeg je goed – een erfenis hebben gekregen waar we niet verantwoordelijk voor zijn. Dat zorgt soms dat we in een spagaat zitten, maar weglopen is geen optie."

Voelde je de spagaat ook in het debat rond de zondagsopening van de winkels?
"Jazeker! Doordat we ook hierin onze verantwoordelijkheid hebben genomen, hebben we zo lang mogelijk op de rem kunnen staan. Voor mij is dat winst, terwijl ik ook het verlies heb genomen."


Heb je ooit overwogen om als ChristenUnie uit het college te stappen, na het besluit over de koopzondag?
"Nee, we hebben tijdens de coalitieonderhandelingen wel twee opties op tafel gelegd: Of we laten het aan de raad of je probeert er met ons uit te komen. Vervolgens hebben de coalitiepartijen gezegd: 'Wij willen er graag met de ChristenUnie uitkomen binnen een coalitieakkoord.' Hierna zijn we als ChristenUnie op de rem gaan staan. Het besluit over de koopzondag is geen collegevoorstel geworden, maar de raad heeft de vrijheid gekregen om de enquête te starten. De ChristenUnie is hierdoor geen mede-eigenaar geworden van het besluit. Hoewel ik het niet met de uitkomst eens ben, heeft de democratie wel gezegevierd. De inwoners hebben gesproken. En dat kan ik uitleggen aan onze achterban. Ook wij weten dat de ontwikkeling rond de zondagsopenstelling gaande is en dat de meerderheid dat wil; dat is de werkelijkheid waarin we leven. Je raakt een goed punt dat de koopzondag wellicht, in de huidige financiële tijden, de economie ten goede komt, maar ik vraag me af of het onze inwoners ten goede komt."


In september werd een andere enquête 'Op weg naar een duurzaam financieel gezonde gemeente Hellendoorn' aan de inwoners voorgelegd. De kritiek is dat de politiek niets heeft gedaan met de inbreng. De enquête is een wassen neus geweest.
"Het was geen wassen neus, zoals je het stelt. Het is niet terecht om te zeggen dat er niets is gedaan met de uitslag. De raad heeft wel zijn best gedaan om de inwoners erbij te betrekken, bijvoorbeeld door speedsessies, maar achteraf gezien heeft de raad de problematiek niet kunnen terugbrengen tot simpele vragen in een enquête."


Vooraf was toch bekend dat de gemiddelde inwoner niet voldoende op de hoogte was om een dergelijke enquête in te vullen?
"Je hebt een punt dat we de inhoud onvoldoende hebben uitgelegd. Veel mensen hebben daarom ingevuld: 'Ik weet het niet'. Dat is de raad aan te rekenen."


Heb je het geloof voldoende een stem kunnen geven, zoals een aantal jaren geleden jullie verkiezingsslogan was?.
"Dit raakt mij persoonlijk. Ik heb als gelovig iemand in de raad wat bereikt door de goede samenwerking met 25 collega raadsleden, die qua geloof heel ver van mij afstaan. Wat ze zeiden heeft me vaak aan het denken gezet. Ik weet dat dit andersom ook is gebeurd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden