Annemieke Kirch
Annemieke Kirch (Foto: )
Annemieke Kirch

Niet altijd feest

Er zijn twee soorten mensen. Mensen die overal tegenop zien en mensen die bijna van elke tegenslag een feestje kunnen maken. Hoe komt het dat de een het glas altijd half leeg ziet en dat de ander half vol.


Steeds meer mensen met een burn-out, stress en spanningen. En gelukkig voor mij ook steeds meer werkgevers die er iets voor over hebben om dit te voorkomen.
Waar komt onze stress toch vandaan. We behoren tot een van de rijkste en gelukkigste landen. We kennen geen hongersnood, geen oorlog en materieel hebben we het, ondanks al ons geklaag, nog nooit zo goed gehad als nu. Waar komt dit gevoel dan vandaan? Wat maakt ons zo vermoeid, zo gestrest?


Natuurlijk wil ik ook het liefst leuk, gezellig en heel veel geluk. Alléén met Sinterklaas krijg je nooit alles dus ook dit is vette pech. Het leven is meer dan leuk, gezellig en leuk.
We nog maar net een klein beetje lastig aanvaarden. Bij een klein beetje meer ingewikkeld haken we af. We hebben het al moeilijk met de kleine lastigheden van het gewone leven. Verdriet en lastig willen we opgelost zien en wel per direct. We plaveien het liefst de weg naar geluk voor onze kinderen. Als het maar leuk is.


Helaas kunnen we veel organiseren en automatiseren maar een 'hemel op aarde' valt nog niet te regelen. En juist dat streven wat niet kan, zorgt voor stress, vermoeidheid en soms die burn-out. En dan komen mensen bij mij.


Of ik voor ze wil oplossen; en helaas dat lukt niet. Waarom omdat het dan mijn oplossing wordt voor iets dat niet mijn verdriet is. Het is niet mijn feestje.
Vaak is orde in de chaos in het hoofd scheppen en is luisteren voldoende. Mijn cadeautje is als ik zie dat mijn cliënten weer beter slapen, als ze zich weer kapitein voelen van hun eigen schip. Grip krijgen op hun leven maar vooral ook accepteren dat het leven niet altijd maakbaar is. Hoe graag we dit ook willen.


Annemieke.Kirch@Twente-Counseling.nl

Meer berichten