Wilma (links) en Regine hebben overduidelijk met veel plezier al die jaren de bingo georganiseerd. Vanaf volgend jaar gaan ze vooral genieten van het meespelen. (Foto: Annemieke van Ipenburg)
Wilma (links) en Regine hebben overduidelijk met veel plezier al die jaren de bingo georganiseerd. Vanaf volgend jaar gaan ze vooral genieten van het meespelen. (Foto: Annemieke van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

Laatste keer 'bingo!' in het Rooie Dorp?

Na vijfentwintig jaar vinden Regine Niehoff en Wilma Luttenberg het welletjes: ze stoppen met het verzorgen van de bingo in de Wilhelminawijk. Ruim twintig jaar organiseerden zij elke maand een bingo, de laatste paar jaar alleen nog met Pasen, voor de zomervakantie en met Kerst. Vrijdag 13 december is hun laatste bingo.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Eigenlijk vinden ze het allemaal onzin, al die ophef, zoals zij het noemen, maar ze staan me evengoed vriendelijk en vrolijk te woord. Na vijfentwintig jaar bingo regelen zijn ze goed op elkaar ingespeeld. "We kennen elkaar al wel langer, we zijn praktisch buren," zegt Wilma. "We gingen altijd al samen naar de bingo en toen ze op een gegeven moment nieuwe vrijwilligers nodig hadden, vroegen ze ons." "We zijn er eigenlijk zomaar ingerold," vult Regine aan. "Het was soms wel even goochelen met je tijd, zeker toen de kinderen nog klein waren. Dan moesten ze tijdens de voorbereidingen mee en daar maar even spelen."

Goede herinneringen

De dames lijken er toch altijd wel veel plezier in gehad te hebben. "Oh, absoluut!," beamen ze allebei volmondig. "We hebben het altijd met veel plezier gedaan," vertelt Regine. "In het begin was er voor ons niet eens echt veel te doen. De dames die het toen deden, haalden de boodschappen, bepaalden de prijzen en verzorgden de bingo. Wij waren vooral bezig met het klaar zetten van de tafels en na afloop weer opruimen. Maar we leerden natuurlijk wel alles zo en na verloop van tijd konden we steeds meer taken overnemen. De tijd veranderde natuurlijk ook en er kwam behoefte aan andere prijzen. Wij hebben heel vaak bonnen van diverse winkeliers in het prijzenpakket en dat vinden de deelnemers heel fijn."

"Daarnaast hebben we natuurlijk nog andere prijzen," gaat Wilma verder. "Alleen bonnen is niet leuk."

Sjoemelen

Wilma en Regine werken al heel lang met een elektrische bingomachine, vertellen ze. Daar gaat mijn romantische voorstelling van rammelende balletjes. "Dit is echt wel mooi," zegt Wilma. "We kunnen hier echt niet mee sjoemelen." "De spelers in het begin wel," lacht Regine. "Die konden op het bord het nummer al zien en riepen dan 'bingo!' voor wij het nummer opgenoemd hadden. Daarom hebben we er een plaatje voor gemaakt." "En we moeten oppassen dat we niet op het verkeerde knopje drukken," gaat Wilma verder. "Dat heeft Regine één keer gehad. Alle nummers weg, konden we opnieuw beginnen." De dames lachen hartelijk om deze herinnering. "Nu zet ik elke keer een bekertje over die knop."

Bijzondere wensen

Verder kunnen ze zich weinig bijzondere gebeurtenissen herinneren. "Er zijn altijd wel mensen die een bepaald nummer wel of niet op hun kaart willen hebben. Nummer 68 bijvoorbeeld, omdat die eigenlijk altijd wel valt. Als mensen met meerdere kaarten spelen, willen ze wel eens een kaart ruilen, omdat ze veel dezelfde nummers op de kaarten hebben staan."

"Wij werken met vaste kaarten," legt Wilma uit. "De vakjes kun je dicht schuiven. We hebben ook kaarten met grotere cijfers, zodat met name ouderen het beter kunnen zien. En we hanteren een vaste volgorde, bovenste rij, bovenste en onderste rij en de volle kaart. Helemaal aan het einde van de bingo spelen we voor extra prijzen, dan gaan we per rij of we spelen met briefjes. Dan moeten we de machine wel goed instellen, want de vaste kaarten gaan tot 75 en de briefjes tot 90. Dat hebben we wel eens vergeten..."

Laatste bingo

Voor hun laatste bingo hebben de dames extra geld van het bestuur gekregen, zodat de groots kunnen uitpakken met de prijzen. "Dat is ook wel leuk voor een keer," zegt Regine. "Voor ons had al die extra aandacht allemaal niet gehoeven, we hebben 13 december een super bingo en iedereen die mee wil doen is vanaf 19.15 uur van harte welkom in 't Noaberstekkie. De bingo begint om 20.00 uur. In de loop van de week gaan we nog prijzen kopen en dan vrijdagmiddag alles klaar zetten. 's Avonds op tijd aanwezig zijn, genieten van de bingo en alles weer opgeruimd en schoon achterlaten." "En dan bij de volgende bingo alleen maar gezellig meespelen!"

Nieuwe generatie

Dat blijft gelukkig mogelijk voor alle liefhebbers, want Iris Tijhuis-Brouwer en Gerald Roeloffzen nemen de bingo over van Wilma en Regine.

Meer berichten