Ongetwijfeld heeft iedereen dit jaar weer net zoveel plezier op de schaatsbaan als vorig jaar. Er is in ieder geval volop gezelligheid. (Foto: Jan Broekman)
Ongetwijfeld heeft iedereen dit jaar weer net zoveel plezier op de schaatsbaan als vorig jaar. Er is in ieder geval volop gezelligheid. (Foto: Jan Broekman) (Foto: Jan Broekman)

'Veel andere gemeenten nu ook het gladde ijs op'

Terwijl de ijsvloer op het Henry Dunantplein voorzichtig vorm krijgt, klimt de temperatuur weer een paar graden omhoog. Dat is toch wel tegenstrijdig. Maar terwijl je dit nu leest, is de schaatsbaan vrijwel helemaal klaar en gaat hij al bijna open! Met Manfred Körbl blik ik terug naar het begin en we kijken vooruit naar het programma van dit jaar. Manfred is als citymanager nauw betrokken bij de organisatie rondom de ijsbaan.

Nijverdal - "Dit is al het zevende jaar," zegt Manfred enigszins peinzend. "Jan Scheppink, Chris Funk en Pieke de Zwart namen in 2012 het initiatief en hebben de basis gelegd voor wat het nu is. Het stond toen helemaal los van Op naar Nijverdal en veel mensen stonden er best een beetje afwachtend tegenover."

Succesformule

Het feit dat de schaatsbaan dit jaar voor de zevende keer opgebouwd wordt, wil toch wel zeggen dat het een succes is, lijkt mij. "Dat is zeker zo," beaamt Manfred. "Door de jaren heen zijn we gegroeid van een schaatsbaan met wat horeca tot een flink begrip in de hele gemeente en zelfs daarbuiten. We hebben ook heel bewust al die jaren een 'open' baan gehouden. Geen overkapping of zelfs een hele overdekte baan. Je hebt dan iets meer 'last' van de weersomstandigheden, maar wel veel meer uitstraling. Iedereen doet gezellig mee. De omwonenden versieren hun balkon mooi en genieten van de ijsbaan. Als we de ijsbaan overkappen, kunnen ze niet meer zo meegenieten. Het is natuurlijk wel begrijpelijk, dat anderen voor een overdekte baan kiezen, zeker gezien de grillige weersomstandigheden. Maar toch, vorig jaar had ik contact met iemand bij een overdekte baan en het weer was niet geweldig, maar toch stonden er bij ons meer mensen op het ijs. En wat je ook ziet, is dat er zo'n gewone witte tent bij staat. Dat geeft geen sfeer. Wij hebben de tipi's erbij staan en dat nodigt mensen echt uit even te gaan zitten en wat te drinken, terwijl de kinderen lekker schaatsen."

Samenwerking

Al een paar jaar werken ze samen met de KNSB. Het project IJSTIJD! is in het leven geroepen om meer kinderen (tot 12 jaar) kennis te laten maken met schaatsen. "Alle scholen in de gemeente komen met de leerlingen schaatsen," vertelt Manfred. "De eerste school staat donderdag al op het ijs. Het is prachtig te zien hoe geweldig de meeste kinderen het vinden. Hartverwarmend!"

"Dit is al het zevende jaar," zegt Manfred enigszins peinzend. "Jan Scheppink, Chris Funk en Pieke de Zwart namen in 2012 het initiatief en hebben de basis gelegd voor wat het nu is. Het stond toen helemaal los van Op naar Nijverdal en veel mensen stonden er best een beetje afwachtend tegenover."

"Omdat we nu minder strenge winters hebben, komen steeds minder kinderen als vanzelfsprekend op de schaatsen te staan. Door zich aan de tijdelijke schaatsbanen te verbinden, kan de KNSB veel kinderen laten kennismaken met schaatsen en zo hopelijk nieuwe talenten ontdekken."

Weer volop gezelligheid

Net als voorgaande jaren staan er diverse activiteiten gepland op en rond de schaatsbaan. Zo geven de oud-Hollandse schaatsers zaterdag 14 december weer een mooie demonstratie. "Die mensen komen elk jaar weer met veel plezier. Ze vinden het hier echt gezellig. We hebben dit jaar weer een goede foodtruck. Zo kun je bij de horeca standaard winterkost krijgen, maar bijvoorbeeld ook een tapasplank. Op 15 en 22 december zijn er activiteiten in combinatie met de koopzondag.

Andere gemeenten volgen

Het succes van de schaatsbaan in Nijverdal heeft andere gemeenten aangezet gelijksoortige activiteiten te ontwikkelen. "De leverancier van de schaatsbaan merkte op dat het aantal aanvragen voor schaatsbanen explosief is gestegen, sinds wij hiermee begonnen zijn. Dat is toch leuk om te horen. En een dikke pluim voor het enorme team vrijwilligers dat van onze schaatsbaan zo'n succes maakt. Dat mag nog wel een keer benadrukt worden. Zij zorgen er in weer en wind voor dat er geschaatst kan worden."

Activiteiten

Op en rondom de schaatsbaan zijn dit jaar weer diverse activiteiten gepland. Zo is er elke donderdagavond een pubquiz, kan iedereen zaterdagavond naar de après-ski en verzorgen diverse bands zondags live-muziek. Op 15 december is er een winterfair tijdens de koopzondag en 22 december de Santa Run.

Curling cup

Na het succes van vorig jaar, kon dit jaar de strijd om de curling cup niet ontbreken. "Er hebben zich al diverse teams van bedrijven, vrienden en sportverenigingen aangemeld. We hebben dit jaar zes avonden voorrondes, dan een halve finale en natuurlijk de 'Grande Finale'. Het is fijn dat zoveel organisaties, bedrijven, de schaatsbaan ondersteunen. Er zijn nu zo'n 80 partners en dat geeft toch echt wel de verbondenheid aan. Mede dankzij deze partners kunnen we zulke leuke activiteiten blijven organiseren."

Gezellig (nieuwjaars)borrelen op een unieke locatie? Informeer naar de mogelijkheden in de tipi...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden