De beeltenis van Sofies Droom, zoals Anthoinette het voor zich zag en die de vrijwilligers tijdens de lichtjeswandeling zo prachtig tot leven brengen.
De beeltenis van Sofies Droom, zoals Anthoinette het voor zich zag en die de vrijwilligers tijdens de lichtjeswandeling zo prachtig tot leven brengen. (Foto: Anthoinette Weijn)

'Sofies droom' is lichtje in donker bos

Vorig jaar stond Waldeman centraal tijdens de lichtjeswandeling, dit jaar is Sofie aan het brein van Anthoinette Weijn ontsproten. Dit jaar vindt de lichtjeswandeling voor de vierde keer plaats. Het is een wandeling in het donkere bos, over door lampionnen verlichte paden. Tijdens de wandeling beleef je 'Sofies Droom'.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Vorig jaar paste het niet in mijn agenda, dit jaar heb ik gelijk geboekt. Zo was ik nog onder de indruk van de lichtjeswandeling twee jaar geleden. Het gesprek met schrijfster Anthoinette en organisator (namens staatsbosbeheer) Ria de Zwart bevestigt dat ik er goed aan heb gedaan. Beide dames zijn ontzettend enthousiast, maar benadrukken dat zij het niet alleen doen. "Dat zou ook niet kunnen," zegt Ria. "Marike Plomp en Hein van Schooten zijn van onschatbare waarde. Marike heeft de hele casting gedaan en Hein regelt licht en geluid en doet de regie. En dan hebben we natuurlijk nog de 48 vrijwilligers die de rollen spelen, en heel veel vrijwilligers die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt, die de paden verlicht houden, die de decors en kostuums gemaakt hebben, die helpen met de kaartverkoop..."

Wandeling met boodschap

'Sofies Droom' is een verhaal met een boodschap. "Ik vind het belangrijk dit soort verhalen een boodschap mee te geven. Het verhaal gaat over Sofie van Salland die opgroeit op bij haar excentrieke, wijze Opoe in een klein huisje dicht bij het Wildernis-bos. Sofie is een echt natuurkind en tijdens een heel speciale droom leert Sofie de Wilderniswezens kennen. Die roepen haar en iedereen op wakker te worden. We moeten snel beter voor de natuur, voor de aarde gaan zorgen, anders is het te laat. Aan het einde van de wandeling, van Sofies droom, vraagt ze iedereen toe te treden tot haar droomlegioen en de natuur actief te ondersteunen."

Activiteiten

"We hopen hiermee vooral de kinderen aan te spreken, want zij zijn de toekomst," vult Ria aan. "Hoe meer kinderen we hiermee kunnen bereiken, hoe beter het voor de natuur is. Ze kunnen binnenkort weer meedoen aan activiteiten als nestkastjes timmeren of een boswachter van vogelvoer maken. Dat is zo mooi van de lichtjeswandeling en de verhalen die Anthoinette ervoor schrijft. Het uitvoeren van de verhalen is een echte belevenis en het spreekt de kinderen heel erg aan. Juist de onderbewuste boodschap maakt indruk."

Dat kan ik zeker beamen. Twee jaar geleden hadden mijn kinderen het nog lang over het mandarijntje dat ze kregen en dat ze de schillen in de prullenbak moesten doen. Want dat had de grote bosgeest gezegd.

Niet voor honden

Honden zijn bij de lichtjeswandeling niet toegestaan en alle vormen van kinderwagens of rolstoelen raden ze af. "Het is donker, hè," zegt Ria. "De paden zijn ongelijk, met boomwortels en kuilen. We verbieden het niet, maar het is absoluut niet handig. We zijn zelfs geen voorstander van mensen met kinderen in een draagzak op de buik. Je zal maar struikelen en voorover vallen."

Tussen 16.30 en 19.50 uur gaan er elke 10 minuten 35 mensen op pad. "De mensen doen naar schatting een uur over de wandeling van ongeveer 1,5 kilometer. Dat lijkt misschien lang, maar het is echt een belevenis."

Anthoinette Weijn heeft het verhaal van Sofies Droom de afgelopen weken in stukken via de media gedeeld en het nu in boekvorm uitgegeven. Te verkrijgen via de gangbare websites.

Kinderen kunnen na de wandeling een kleurplaat van een van de natuurwezens meenemen. Als ze die mooi gekleurd vóór 20 december inleveren, maken ze kans op een van de vier wildernisprijzen.

Praktische informatie

Kaarten voor de lichtjeswandeling zijn alleen online te bestellen via www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/lichtjeswandeling-over-de-sallandse-heuvelrug of persoonlijk aan de balie van het Buitencentrum. Volwassenen betalen 6,50 euro en kinderen onder de twaalf 5.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden