Mohammed Al Keikati met begeleider Harry Oelen achter de balie van Nemaco.
Mohammed Al Keikati met begeleider Harry Oelen achter de balie van Nemaco. (Foto: )

Mo heeft zijn draai helemaal gevonden

Als er dialect wordt gesproken, wordt het wel even lastig om de mensen te verstaan maar voor de rest kan Mohammed Al Keikati zich uitstekend redden. En als het niet lukt, is er altijd nog zijn begeleider Harry Oelen. Of een van de 56 collega's, met wie hij goed kan opschieten.

Door Leo Polhuys

NIJVERDAL - Mohammed, of ''Mo'', zoals hij wordt genoemd, werkt bij Nemaco Bouwmachines in Nijverdal. Hij is actief op de verkoopafdeling en houdt zich vooral bezig met de reparatie van meetinstrumenten.

Hij beschikt daarvoor over een aparte werkruimte. ''Maar ik sta ook wel achter de balie, goed voor mijn Nederlands,'' zegt de Syriër. Hij heeft zijn draai helemaal gevonden in Nijverdal, sinds hij drie en een half jaar geleden met vrouw en kinderen uit zijn door oorlog zwaar getroffen vaderland vluchtte.

Tijdens het gesprek zijn er slechts enkele momenten waarop hij om verduidelijking vraagt omdat hij iets niet goed verstaat. Voor de rest kan hij het Nederlands goed volgen.

Na zijn vlucht belandde hij eerst in Saoedi Arabië, daarna volgde de tocht naar Europa. In zijn geboorteland werkte Mohammed ook in het bedrijfsleven. ''Als ik in Syrië zou zijn gebleven, zou ik in het leger moeten vechten en dat wilde ik niet,'' zegt Mohammed.

Het contact met de achtergebleven familieleden, onder anderen zijn moeder en een zuster, onderhoudt hij onder meer via skype. ''De situatie daar is nog steeds erg slecht, ik zou daar niet meer kunnen leven,'' zegt hij. Mohammeds vrouw en twee kinderen zijn inmiddels ook helemaal ingeburgerd. De kinderen zitten op school en zijn vrouw doet vrijwilligerswerk.

Voor Nijverdal als woonplaats is gekozen omdat hier ook al een zus van hem woonde. ''Omdat hier al familie woonde, heb ik destijds een gesprek aangevraagd met de gemeente Hellendoorn en het verzoek gedaan hier te mogen wonen omdat ik hier al familie had. Dat verzoek is dus ingewilligd.'' Mohammeds zwager Abdul werkt ook bij een Nijverdalse onderneming.

Hulp

Mohammed, wiens inburgering erg snel verliep, is tevreden met zijn werkplek. Aanvankelijk werkte hij twee dagen bij het bedrijf.

''Daarna werden het er vier, en nu heb ik een jaarcontract. Nu hoop ik dat ik een vaste aanstelling krijg, want ik heb hier een fijne werkplek,'' zegt Mohammed in goed verstaanbaar Nederlands. Trots laat hij zijn werkplek zien, niet ver van de balie. Op een beeldscherm ziet hij of er een klant binnenkomt, zodat hij eventueel kan inspringen.

Ook Mohammeds begeleider Harry Oelen is een tevreden man. ''Mohammed is een goede werknemer die zich volop inzet voor ons bedrijf, we zijn blij met hem, zeker in een tijd waarin het toch al moeilijk is om personeel te krijgen'' zegt hij, terwijl collega's grappen maken als hij met Mohammed op de foto gaat. ''Ik heb alle lof voor Mohammed en de andere Syriërs die hiernaartoe gekomen zijn.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden