Esther met de driejarige Guusje, vlak voor het afzwemmen. Ondanks alle aandacht zwom Guusje als een vis. (Foto: A. van Ipenburg)
Esther met de driejarige Guusje, vlak voor het afzwemmen. Ondanks alle aandacht zwom Guusje als een vis. (Foto: A. van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)
Sport

Guusje (3) haalt zwemdiploma

Esther van de Riet heeft al 16 jaar een zwemschool, maar nog niet eerder had ze een driejarige leerling. Guusje zwom zaterdag 23 november af voor haar A-diploma en ziet voor zichzelf een toekomst als zwemjuf.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - "Kinderen mogen bij mij in principe vanaf vier jaar beginnen met zwemlessen," vertelt Esther. "Toen Guusje net drie was geworden, belde haar moeder met de vraag of Guusje op zwemles mocht. Ze was compleet watervrij en ze wilde het zelf ook graag. Daar moest ik wel even over nadenken. Er is geen verplichte minimumleeftijd voor zwemlessen, wel een adviesleeftijd van vijf jaar. Bij mij mogen ze al een jaar eerder komen, als ze volledig zindelijk zijn en begrijpen wat ik van ze vraag."

Een voorbeeldkind

"Het klinkt misschien een beetje suf, maar Guusje is echt een voorbeeldkind. Doet wat je vraagt, let goed op, zit niet te klieren en kan het echt goed aan. Zo zie je dat elk kind verschillend is en zijn of haar eigen aanpak nodig heeft. Guusje kan wel met drie jaar afzwemmen, een heleboel andere kinderen niet. Ik vind het mooi om kinderen met vier jaar te laten beginnen, omdat het mooi aansluit op het ouder-en-kindzwemmen. Je ziet dat het Ravijn daar nu ook mee bezig is. Het heeft geen zin er mee te beginnen als het kind er nog niet klaar voor is, want dan duurt het extra lang voor het kind kan afzwemmen. Daar gaan de meeste kinderen niet beter van zwemmen."

Van Mölke naar Noetsele

Met haar zwemschool, SI van de Riet, zat Esther jarenlang in het zwembad van vakantiepark Mölke in Zuna. Toen dat zwembad niet meer aan de eisen voldeed, ging ze op zoek naar een ander zwembad. Al snel kon ze terecht in het zwembad van camping De Noetselerberg. "SI staat voor Swim In," legt Esther uit, als ik probeer de letters te koppelen aan haar naam of zwemmen. "Sinds mei dit jaar geef ik mijn zwemlessen inderdaad bij De Noetselerberg. Ik moest echt iets anders en dit is een geweldige oplossing. Het is echt een prachtig mooi bad en de mensen (familie Hoekjen - red.) zijn heel betrokken. Ze hebben echt hart voor hun zaak. Het enige nadeel is dat ze in de wintermaanden gesloten zijn, maar dan kan ik terecht bij De Paddestoel."

Kleinschalig en persoonlijk

"Die verhuizing heeft me niet eens klanten gekost," vervolgd ze met enige verbazing. "Omdat veel van mijn klanten uit Rijssen komen, was Mölke voor hun redelijk dichtbij. Dat ze nu iets verder moeten rijden, vinden ze geen probleem. Ik heb trouwens nooit echt moeite gehad mijn lessen vol te krijgen. In mijn beginperiode waren er bij andere zwemscholen vaak wachtlijsten. Met acht kinderen per les kunnen we veel persoonlijke aandacht geven. Dat is onze kracht. Er werkt één zwemjuf bij mij en wij begeleiden ieder onze 'eigen' kinderen het hele traject. Zo bouwen we echt een band op met de kinderen en de ouders. Dat vind ik geweldig en maakt dit allemaal mogelijk."

Meer berichten