Henk de Gier (links) draagt zijn taken als voorzitter vol vertrouwen over aan Herman ter Avest en ze poseerden trots voor hun mooie gebouw. (Foto: Annemieke van Ipenburg)
Henk de Gier (links) draagt zijn taken als voorzitter vol vertrouwen over aan Herman ter Avest en ze poseerden trots voor hun mooie gebouw. (Foto: Annemieke van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

'Dit is een fijne omgeving voor een waardig afscheid'

Henk de Gier, voorzitter van de Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal en Omstreken, neemt afscheid en draagt zijn voorzittershamer over aan Herman ter Avest. Een mooie gelegenheid eens kennis te maken met deze stichting.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Terwijl bij de ene ingang mensen vriendelijk worden binnen gelaten om afscheid te nemen van hun dierbare, staat Gerard den Ouden mij op te wachten bij de ingang naar het kantoor. Het is vreemd hier 'zomaar' binnen te lopen. Begrafenissen en crematies vind ik moeilijk. Al dat verdriet. En nu ben ik hier, om een artikel te schrijven over mensen die er (letterlijk) vrijwillig voor kiezen de stichting te besturen.

"Toen ze mij ongeveer 15 jaar geleden vroegen lid te worden van de commissie van toezicht, moest ik echt wel even nadenken," vertelt Herman. "Ik ben altijd werkzaam geweest in de bouw en vastgoed en dit is wel heel iets anders. Maar ik kende hier een paar mensen en wist hoe betrokken zij zijn. De dood hoort zó bij het leven en ze doen alles om iedereen een waardig afscheid te geven. Daar wilde ik mij graag voor inzetten."

Geen bedrijf

"Wij waken er hier voor een uitvaartfabriek te worden," vult Henk aan. "Mensen kunnen hier in alle rust afscheid nemen van hun dierbare. We hebben als stichting geen winstoogmerk en alle inkomsten komen weer ten goede aan de stichting. Zo kunnen wij het gebouw goed onderhouden, konden wij het crematorium realiseren en de vijf opbaarkamers die we nu hebben. We hebben geïnvesteerd in duurzame verwarming en hopen op termijn zonnepanelen te kunnen installeren."

Eigen taak

Elk bestuurslid heeft zijn/haar eigen taak. "De meeste bestuursleden hebben geen achtergrond in het uitvaartwezen," zegt Gerard, algemeen bestuurslid. "Mijn taak is bijvoorbeeld communicatie, Herman weet veel van gebouwen. Zo kunnen we veel in eigen huis uitvoeren en de kosten beperken. En daarmee kunnen we een eerlijke en reële prijs vragen voor uitvaarten. Veel mensen uit de gemeente komen bij ons terecht. Onze uitvaartleiders, stuk voor stuk professionals, hebben hier al een goede band opgebouwd. Ze luisteren naar de wensen, denken actief mee en stoppen veel tijd in het verzorgen van die perfecte uitvaart. Dat is toch iets wat je maar één keer kunt doen."

Anders

"Een uitvaart wordt nu vaak heel anders beleefd dan vroeger," zegt Herman. "De emoties zijn hetzelfde, maar mensen denken er al veel vroeger over na. Hoe ze het willen, om hun familieleden te ontzorgen, met beeld en geluid. Om het verdriet te delen en de overledene te herdenken zoals hij/zij was."

Volledige verzorging

Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal en Omstreken verzorgt begrafenissen en crematies op een professionele, maar tegelijk persoonlijke manier. In alle rust en zoals jij het graag wilt. Ze luisteren naar jouw wensen en denken mee. Alle inwoners van de gemeente Hellendoorn kunnen deelnemer van de Stichting worden. Elke deelnemer betaalt een eenmalige bijdrage en ontvangt korting op het tarief bij een door de Stichting verzorgde begrafenis of crematie. Kijk voor meer informatie op www.uitvaartnijverdal.nl.

Meer berichten