De mannen van het derde projectkoor zingen tijdens het concert in januari de sterren van de hemel. (Foto: Annemieke van Ipenburg)
De mannen van het derde projectkoor zingen tijdens het concert in januari de sterren van de hemel. (Foto: Annemieke van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

Projectkoor steeds meer op toon

Wat begon met ontspannen zingen, verandert tijdens de zesde repetitie in maten tellen en veel aandacht voor techniek. Gelukkig weet dirigent Willem Jan dat hij veel van de mannen vraagt en weet ze op de juiste manier te stimuleren. Een beetje huiswerk hoort daar bij.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Het laatste stukje van de repetitie pik ik nog net mee, als ik mij meld voor een vervolginterview. De al aanwezige koormannen overstemmen bijna het projectkoor als ze (niet zo stilletjes) meezingen met 'Hey Jude'. Ik voel gewoon dat ze het liefst bij de mannen van het projectkoor gaan staan. Over een paar weken is dat ook de bedoeling, in aanloop naar het nieuwjaarsconcert op 11 januari in Het Centrum.

Buitenlanders

Vandaag mogen de 'buitenlanders' vertellen hoe zij het projectkoor ervaren. Harry Mondeel (Markelo, geboren Nijverdaller), Derk van den Houten (Holten) en Henk Jurgens (Wierden) kunnen er wel om lachen. "Mijn goede vriend Vincent, die bij het 'grote'koor zingt, vond dat ik mee moest doen, omdat ik ook een keer in Hengelo met zoiets heb meegedaan," vertelt Harry.

Derk heeft meegedaan aan het projectkoor van de Twente Zangers. "Na mijn pensionering bleek dat ik zingen echt heel leuk vond," vertelt hij. "Ik zing nu elke week in een Shantykoor in Rijssen, maar wilde eigenlijk meer. Toen ik op zoek ging, bleek dat vrijwel alle mannenkoren die mij aanspraken op maandagavond repeteren, tegelijk met mijn Shantykoor. Omdat ik niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn, was ik heel blij met dit initiatief op dinsdagavond."

"Ik vind zingen al heel lang leuk," vult Henk aan. "Voor mij is dit een cadeautje om meer met zingen en muziek bezig te zijn. Zelf muziek maken is er nog niet van gekomen, maar het zingen nu dus wel. Ik was samen met een vriend op het Woodstockfestival in Hertme en zag daar iets over dit projectkoor. We hebben toen besloten ons samen op te geven. Het is voor mij de eerste keer dat ik in een koor zing. Wierden heeft ook wel een mannenkoor, maar die hebben toch een heel andere stijl en dat spreekt me minder aan."

De heren hebben overduidelijk een leuke avond en zijn er tevreden over het repertoire. "Wat ik wel jammer vind," zegt Henk, "is dat er weinig gelegenheid is de andere zangers iets beter te leren kennen. We komen binnen, zingen en gaan weer naar huis. Ik zou het wel leuk vinden na afloop even een kop koffie te drinken en met elkaar te praten. Ervaringen uit te wisselen." De andere mannen zijn het hier wel mee eens en Jan Buwalda reageert enigszins verbaasd. "Dit is de eerste keer dat dit ter sprake komt. Bij de vorige projectkoren hebben we het hier nooit over gehad. Maar het is wel goed dit voor de volgende keer mee te nemen. Bij ons is er zeker wel sprake van een 'derde helft'."

Kaarten zijn voor 12,50 euro te bestellen bij penningmeester Henk van der Gaast op 06 54688384 of via www.nijverdalsmannenkoor.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden