Gemeente houdt Nederlandse Veteranendag

Nijverdal - Ruim honderd veteranen uit de gemeente Hellendoorn zijn zaterdag 23 november aanwezig bij de tiende editie van de Nederlandse Veteranendag.

Burgemeester Raven ontvangt de veteranen in het nieuwe Memory Vrijheidsmuseum.
Nederland eert ieder jaar op de verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard de tienduizenden jonge en oude veteranen die sinds de Tweede Wereldoorlog de belangen van de Nederlandse staat hebben verdedigd.

Waardering voor veteranen
De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen en is bedoeld om het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. Veteranendag is bedoeld voor de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, en de oorlogen in voormalig Indië-, Nieuw-Guinea en Korea, maar ook voor de jonge veteranen die zijn ingezet bij internationale vredesmissies in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak, Afghanistan en andere landen.

Wie is veteraan?
Het ministerie van Defensie verstaat onder veteraan: alle gewezen militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inclusief vredesmissies in internationaal verband.

Met nadruk wordt hierbij inbegrepen het personeel van het voormalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse Veteranendag is ingesteld onder verantwoordelijkheid van het Comité Nederlandse Veteranendag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden