Wie bint vrie

Na afloop van de theatervoorstellingen 'De Febrieker', spoorde Herman Kampman Johan Huis in 't Veld aan een film te maken over de oorlog en bevrijding, zoals de inwoners van de gemeente Hellendoorn dat beleefd moeten hebben.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Hellendoorn - "Hij zei 'dat kun jij echt goed, dat moet je gaan doen!'," vertelt Johan. "Dat kwam wel even binnen. We hadden net een serie succesvolle theatervoorstellingen van 'De Febrieker' achter de rug, waar Herman zelf een grote bijdrage aan geleverd heeft. Ik was helemaal niet bezig met een volgende voorstelling, laat staan een film."

75 jaar vrijheid

"Rond die tijd werden er wel steeds meer activiteiten rondom 75 jaar bevrijding bekend en met de woorden van Herman in mijn achterhoofd, wilde ik daar toch wat mee. En daarmee was de basis voor de voorstelling 'Wie bint vrie' gelegd."

De filmbeelden van Johan ondersteunen de voorstelling waarvoor Herman weer de teksten schrijft. Ze spelen zelf een rol in de voorstelling. En hoewel het een redelijk beladen onderwerp is, dat ook bij hun de nodige herinneringen losmaakt, hebben ze er toch enige humor in verwerkt.

"We hebben nu een aantal voorstellingen samen gemaakt en weten van elkaar wat we wel en niet leuk vinden," vertelt Johan verder. "Tijdens het maken van de voorstelling, bij het doornemen van de teksten en het uitzoeken van beeldmateriaal vullen we elkaar goed aan. Ik doe dit, omdat ik een tastbare herinnering achter wil laten aan de oorlog en vrede hier in de regio." "Voor mijn boeken heb ik ook de gebeurtenissen tijdens de oorlog hier grondig bestudeerd en die kennis komt mij nu goed van pas," vult Herman aan.

Johan is zich de laatste jaren erg bewust geworden van het feit dat wij onze vrijheid moeten koesteren en met name de jeugd moeten laten zien hoe blij en zuinig wij allemaal moeten zijn met onze vrijheid. Dat het voor ons iets vanzelfsprekends is, maar dat het met alles dat gaande is in de wereld snel kan veranderen. Dat we er bewust van moeten genieten.

Wie bint vrie

In deze nieuwe voorstelling van Johan en Herman beleven twee eenvoudige mensen, Herman en Henny, vanuit hun huiskamer wat er gebeurt in de oorlog. Ze horen van alles via de radio en zien vanuit hun raam hoe de dingen zich ontwikkelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden