De creatieve breinen van 'Wie bint vrie', over 75 jaar bevrijding van Nijverdal. Leo Steur zit in de auto, Johan Huis in ’t Veld ligt er boven op. Herman Kampman en Henny Greevink flankeren het geheel. (Bert Kamp)
De creatieve breinen van 'Wie bint vrie', over 75 jaar bevrijding van Nijverdal. Leo Steur zit in de auto, Johan Huis in ’t Veld ligt er boven op. Herman Kampman en Henny Greevink flankeren het geheel. (Bert Kamp) (Foto: )

Hellendoorn zegt in 2020 volmondig 'wie bint vrie'

door Annemieke van Ipenburg

Na afloop van de theatervoorstellingen 'De Febrieker', spoorde Herman Kampman Johan Huis in 't Veld aan een film te maken over de oorlog en bevrijding, zoals de inwoners van de gemeente Hellendoorn dat beleefd moeten hebben.

NIJVERDAL / HELLENDOORN - "Hij zei 'dat kun jij echt goed, dat moet je gaan doen!'," vertelt Johan. "Dat kwam wel even binnen. We hadden net een serie succesvolle theatervoorstellingen van 'De Febrieker' achter de rug, waar Herman zelf een grote bijdrage aan geleverd heeft. Ik was helemaal niet bezig met een volgende voorstelling, laat staan een film."

75 jaar vrijheid
"Rond die tijd werden er wel steeds meer activiteiten rondom 75 jaar bevrijding bekend en met de woorden van Herman in mijn achterhoofd, wilde ik daar toch wat mee. En daarmee was de basis voor de voorstelling 'Wie bint vrie' gelegd."

De filmbeelden van Johan ondersteunen de voorstelling waarvoor Herman weer de teksten schrijft. Ze spelen zelf een rol in de voorstelling. En hoewel het een redelijk beladen onderwerp is, dat ook bij hun de nodige herinneringen losmaakt, hebben ze er toch enige humor in verwerkt.

"We hebben nu een aantal voorstellingen samen gemaakt en weten van elkaar wat we wel en niet leuk vinden," vertelt Johan verder. "Tijdens het maken van de voorstelling, bij het doornemen van de teksten en het uitzoeken van beeldmateriaal vullen we elkaar goed aan. Ik doe dit, omdat ik een tastbare herinnering achter wil laten aan de oorlog en vrede hier in de regio." "Voor mijn boeken heb ik ook de gebeurtenissen tijdens de oorlog hier grondig bestudeerd en die kennis komt mij nu goed van pas," vult Herman aan.

Johan is zich de laatste jaren erg bewust geworden van het feit dat wij onze vrijheid moeten koesteren en met name de jeugd moeten laten zien hoe blij en zuinig wij allemaal moeten zijn met onze vrijheid. Dat het voor ons iets vanzelfsprekends is, maar dat het met alles dat gaande is in de wereld snel kan veranderen. Dat we er bewust van moeten genieten.

Wie bint vrie
In deze nieuwe voorstelling van Johan en Herman beleven twee eenvoudige mensen, Herman en Henny, vanuit hun huiskamer wat er gebeurt in de oorlog. Ze horen van alles via de radio en zien vanuit hun raam hoe de dingen zich ontwikkelen.

"De aanloop naar de oorlog in nazi Duitsland, de mobilisatie van militairen, het verzet, de NSB, de hongerwinter, het bombardement en de bevrijding, alles komt aan bod," zegt Johan. "Wie bint vrie is een voorstelling die zeer herkenbaar is voor het oudere publiek en aansprekend voor de jongeren."

Afwisseling
Zoals we inmiddels gewend zijn van de voorstellingen van Johan en Herman wisselen ook bij deze voorstelling film, toneel en muziek elkaar af. Voor de muzikale begeleiding zorgen gitarist en zanger Jan Niewold en percussionist Peter Deiman, aangevuld met een aantal muzikanten en een zangeres. "We zijn nog bezig met de invulling van de cast, maar hebben in ieder geval Hans Dijsselhof (trompet), Zoë Wolff (zang) en dansgroep Swing toe kunnen voegen."

Leo Steur pakt de rol van producent zodat het kernteam weer compleet is. Samen waren zij verantwoordelijk voor zo'n twintig uitverkochte zalen bij het ZINiN Theater met onder andere 'Nijverdal zoals het was' en 'De Febrieker'.

De eerste voorstelling is op 4 april 2020, waarvoor nog enkele kaarten beschikbaar zijn. Een tweede voorstelling is gepland op de dag van de bevrijding van Hellendoorn: 9 april. Deze voorstelling is om 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de balie van het ZINiN Theater en op www.zinin.com.

De Febrieker
De voorstelling van 'De Febrieker' is nu te zien op dvd. Deze bevat een onverkorte registratie van de voorstelling die dit jaar driemaal een uitverkocht ZINiN Theater trok. Naast de film van filmmaker Johan Huis in 't Veld staan op de dvd ook sketches en liedjes van Herman Kampman, Jan Niewold en de band Dustland.

Voor wie de voorstellingen gemist heeft of de voorstelling nog eens rustig wil bekijken is deze dvd een echte aanrader. Hij is te koop bij de Bruna in Nijverdal voor 10 euro. Je kunt de dvd ook bestellen door overmaking van 10 euro op NL93SNSB0821309609 t.n.v. Ziemuziek. Vermeld daarbij je naam en adres en de dvd wordt (binnen Nijverdal) gratis thuisbezorgd. Of mail je bestelling naar info@ziemuziek.nl.

Als je een voorproefje van de dvd wilt zien, kun je terecht op de site Ziemuziek.nl of op Youtube. Zoek dan naar 'De Febrieker de voorstelling'.

ziemuziek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden