Marisca en John voor het naambord van hun boerderij. Op de achtergrond de unit met daarin de melktap en de vleeskoeling.
Marisca en John voor het naambord van hun boerderij. Op de achtergrond de unit met daarin de melktap en de vleeskoeling. (Foto: A. van Ipenburg)

Duurzame producten van eigen boerderij

door Annemieke van Ipenburg

Na alle tumult rondom stikstof en boeren die met trekkers de snelwegen verstopten op weg naar Den Haag, omdat zij de schuld kregen, wilden John en Marisca Hutten een positief verhaal laten horen. Op hun boerderij Suydbroek verkopen ze melk en vlees van hun koeien. "Duurzamer kan bijna niet."

HAARLE  - Hoewel ik als klein kind veel 'op de boerderij' kwam (en een enigszins traumatische afkeer van melk kreeg), heb ik geen idee hoe een melktap werkt. Toen werden de koeien nog praktisch met de hand gemolken en ging de melk rechtstreeks in onze melkkan...

John en Marisca lachen om mijn romantische beeld en zetten mij snel weer met beide voeten 'in de klei'. "De melktap is heel eenvoudig," legt Marisca uit, terwijl ze mij hun unit laat zien. "Je houdt de fles eronder, gooit het geld erin en drukt op start. Voor 1 euro krijg je 1 liter melk." "Ze moeten de fles wel scheef houden," mengt John zich in het gesprek. "Net als bij bier, rauwe melk schuimt."

Rauwe melk
Dat klinkt toch wel raar, rauwe melk. "Als het zo vers van de boer komt, is de melk rauw," vertelt Marisca. "Onbewerkt. Verse melk die je in de supermarkt koopt is gepasteuriseerd. Net niet gekookt, maar lang genoeg verwarmd om eventuele aanwezige bacteriën eruit te krijgen." Ze schenkt een glas zelfgemaakte chocolademelk in en terwijl ik proef gaat ze verder. "Rauwe melk is veel romiger en daarmee een beetje zoeter. Bij ons schommelt het vetpercentage wat meer dan in de supermarkt, maar zit gemiddeld op 4,5%. En je kunt er ontzettend veel mee doen. Ik maak vaak chocolademelk. Of vanille- en chocoladevla, om te verkopen. Voor yoghurt heb ik nog niet de goede yoghurtcultuur gevonden, maar dat wil ik zeker gaan maken."

Vers vlees
Naast melkproducten verkopen John en Marisca vlees van hun eigen koeien. "Wij hebben een zogenaamd dubbeldoelras," licht John toe. "Franse Montbeliarde. Dat zijn koeien die goede melk geven, maar ook gespierd genoeg zijn voor lekker vlees. Van tijd tot tijd zoeken wij een jong dier uit, twee tot drie jaar, voor de slacht. De slager uit Raalte haalt het dier bij ons op, slacht het, maakt porties vlees voor twee tot drie personen en levert die hier weer af. Verser en duurzamer kun je vlees niet krijgen."

"We hebben ons aangesloten bij 'Salland boert en eet bewust' en willen op deze manier onze bijdrage leveren aan het verstevigen van de band tussen boer en burger. Niet alleen door onze producten te verkopen, maar ook door informatie te geven." Dat lukt vast wel als ze deze heerlijke chocolademelk blijven schenken!

Meer dan vlees en melk
Marisca is op zoek gegaan naar producten uit de gemeente die ze kan combineren met hun eigen vlees en melk, om zo wat geschenkpakketjes te maken. "Zo kwam ik bij de molen in Hellendoorn terecht voor pannenkoekenmeel. Samen met eieren van Kieftebeld en onze eigen melk is dat een leuk pakket geworden. En als je eenmaal pannenkoeken met onze melk hebt gegeten, wil je niet meer anders."

Iets anders is Antonia's mosterd. "Dat wordt nu gemaakt in Heeten, ook hier in de regio, maar van oorsprong komt het uit Haarle. En het is heerlijk te combineren met ons vlees."

De melktap van Suydbroek is elke dag open, de winkel voor vlees en andere producten op vrijdagmiddag en zaterdag. Rond de feestdagen misschien iets vaker en dan zullen ze waarschijnlijk wat meer producten hebben, zoals de vla.
Kijk voor alle openingstijden, speciale aanbiedingen en bestellen op facebook.com/suydbroek of hun website

Meer berichten