Sinds september is de theatergroep aan het repeteren en oefent het koor met muziek.
Sinds september is de theatergroep aan het repeteren en oefent het koor met muziek. (Foto: )

'Theatershow met veel herkenning'

door de redactie

"Bij 100 heb je het 90-jarig bestaan al overtroffen; dat is niet zo moeilijk. Maar wat betreft de invulling van het feestprogramma moeten we alle zeilen bij zetten." Voorzitter Jan-Pieter van Vree van de jubileumcommissie moet er zelf om lachen, want tien jaar geleden bekleedde hij dezelfde functie. "Als het dus nu niet mooier kan, is dat mijn eigen schuld."

NIJVERDAL - Dinsdag 15 juni 1920 is de officiële oprichtingsdatum van de Nijverdalse voetbalclub Rksv de Zweef. Dat betekent dat de – inmiddels - oudste voetbalclub in onze gemeente volgend jaar 100 jaar bestaat. De jubileumcommissie is al twee jaar bezig om de viering van het eeuwfeest te organiseren. Mensen uit alle geledingen binnen de club zijn daarbij betrokken.

Drie voorstellingen
Een van de hoogtepunten van de feestelijkheden wordt ongetwijfeld de Theatershow die de vereniging gaat opvoeren. En niet één optreden in het clubgebouw, maar drie voorstellingen in het Nijverdalse ZiNiN-theater.
Maar liefst 28 Zwevers doen mee aan deze productie. Plus nog eens een zangkoor van zes mensen die allemaal een binding hebben met de club. Waar vind je dat? Het idee voor een theatershow ontstond kort na het 90-jarig bestaan. Voorzitter Erik Heuver polste oud-voorzitter Jos van Rhee, die enige ervaring had met theater vanwege zijn lidmaatschap van een cabaretgezelschap.

Herkenbare thema's
Jos was direct enthousiast en ging om de tafel met Jan-Pieter van Vree, schrijver en kenner van de Zweef-geschiedenis. Samen bedachten ze om te gaan werken met herkenbare thema's, zoals kampioenschappen, grote feesten, supportersvereniging de Vriendenkring ,de relatie tussen voetbal en de kerk, de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. In totaal twaalf thema's met allemaal een eigen lied, waarvoor Van Rhee en Van Vree de teksten schreven. "Echte meezingers, maar ook serieuze nummers."

Tickets
De Theatershow van De Zweef wordt gespeeld in het ZinIn-theater op: zaterdag 13 juni om 15.30 uur en zondag 14 juni om 14.30 uur en 20.00 uur. Tickets zijn (ook voor niet-leden) te koop via de internetwinkel van de club . De kaartjes kosten € 10,- per persoon.

Daaromheen schreef Van Vree teksten, die worden voorgedragen door vertellers en gespeeld worden in tal van hilarische sketches. "Het is echt een show geworden. Met een lach en een traan. Veel herkenning." "Omdat ik goed op de hoogte ben van de historie van de club, was het schrijven van de teksten eigenlijk betrekkelijk snel gebeurd," vertelt Van Vree.

Toen dat werk klaar was, gingen de twee pioniers gingen op zoek naar mensen voor de regie e.d. Vanuit zijn cabaretervaring, kwamen bij Jos al snel namen vanuit die hoek op tafel. Een ook nog eens namen van Zwevers: Tineke Schwarte (regie) en Jan en Leidi Schwarte (assistent-regie, grime en rekwisieten). De muzikale begeleiding kwam rond met Tom Altstede (muziek) en Jan Winkels voor de zang en fine-tuning van de liedjesteksten. Ronald Reinders werd daaraan toegevoegd voor de techniek en draaiboek.

Filmpjes
Bij de uitwerking van het geheel werd al snel duidelijk dat het niet te doen was: 28 acteurs zijn achter het podium niet te hanteren. Goede raad was duur tot Jan-Pieter op het idee kwam om een aantal scenes te filmen en die filmpjes te vertonen tijdens de show. Zweef-voorzitter Erik Heuver schreef het script en de opnamen konden beginnen.

Van Vree: "Het gaat om voorvallen die zich afspelen in ons oude clubhuis, café Hegeman, dat er jammer genoeg niet meer is". Een heel goed alternatief daarvoor werd gevonden in café De Gezelligeit in Hellendoorn, waar tien acteurs bijeen kwamen en vlot drie scenes speelden. Later in het clubgebouw volgde nog een snede, zodat uiteindelijk 14 mensen minder "nodig zijn" in ZiNiN.

Sinds september is de theatergroep aan het repeteren en oefent het koor met muziek.

De feestweek ter gelegenheid van het eeuwfeest van De Zweef begint op vrijdag 12 juni. De Theatershow is op zaterdag en zondag. Zaterdagmorgen 13 juni is de generale repetitie en die middag de eerste voorstelling. De kaartverkoop is inmiddels gestart, waarbij de voorstelling op zondagmiddag al bijna uitverkocht is. "Dat komt", zo meldt Van Vree, "omdat die voorstelling gekoppeld is aan een soort reünie onder het motto Bieproat'n."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden