Foto: A. van Ipenburg

Bertus draagt de stok over en marcheert nu eigen weg

door Annemieke van Ipenburg

De Hellendoornse Harmonie marcheerde 45 jaar onder leiding van Bertus Gottemaker bij diverse optochten. Nu hij 75 is, stopt hij als tamboer-maître en draagt de stok over aan Jo Stegeman. Na de intocht van Sinterklaas op 23 november blaast hij de aftocht.

HELLENDOORN - Tijdens ons gesprek in 'de Tente', de thuisbasis van de Hellendoornse Harmonie, leer ik van alles over fanfares, drumbands, harmonie- en symfonie-orkesten. En dat de tamboer-maître niet zomaar met zijn stok loopt te zwaaien, maar echt tekens geeft aan de muzikanten. "Er zit een soort golfbeweging in," vertelt Jo Stegeman. "Bertus geeft een teken, dat neemt de eerste trom over, dan de grote trom en vervolgens het bekken. Zo is het voor de spelers achterin ook duidelijk wat ze moeten doen."

Gezondheid
Hoewel Bertus wat problemen met zijn rug heeft, is dat niet de reden om te stoppen als tamboer-maître. "Nee," zegt hij. "Het speelt misschien wel een beetje mee, maar het is gewoon zo dat ik gezegd heb dat ik op mijn 75e stop en zover is het nu. Ik kwam in 1961 bij de drumband en heb veel geleerd van Herman Reinders. Hij was mijn grote voorbeeld als tamboer-maître. Zijn vrouw heeft wel eens gezegd dat ze Herman ziet lopen, als ze mij ziet. Ik heb dus echt veel van hem overgenomen!"

Naast het 'zwaaien met de stok' was Bertus actief in diverse besturen. "Dat kon allemaal, dankzij mijn wederhelft," zegt hij dankbaar. "Ik was heel veel van huis, 's avonds en in de weekenden. Mijn vrouw stond er helemaal achter en dat is gewoon geweldig. Straks hoef ik alleen nog maar muziek te maken, dan wordt het wat rustiger."

Liefde en plezier
"Ik heb het altijd met veel liefde en plezier gedaan en draag met vol vertrouwen de stok over. Als iemand er klaar en geschikt voor is, is het Jo." "En ik neem met vertrouwen die stok over," voegt Jo er aan toe. "Al zullen de leden de eerste keer wel wat grappen uithalen."

Het lijkt of Bertus met enige tegenzin de stok overdraagt aan Jo, maar niets is minder waar. Hij heeft het 45 jaar met veel plezier gedaan, maar vindt het nu echt tijd te stoppen. Jo deed zo'n 25 jaar geleden al een cursus voor tamboer-maître en viel wel eens in voor Bertus. "Toch zal ik nog wel even in het boek duiken, voor mijn eerste optreden," zegt Jo. "Gelukkig is het de eerste keer donker." Dat is dan tijdens de verjaardag van prinses Beatrix, als ze de lampionoptocht begeleiden. "En verder is het een kwestie van mijn eigen 'swing' krijgen. Het is net als elk ander instrument, dat moet je even onder de knie krijgen." Terwijl wij afsloten en de foto maakten, warmden de trom-talenten zich op. Prachtig om eens mee te maken! (Foto: A. van Ipenburg)

Meer berichten