Roos Kamphuis met de foto van alle deelnemers voor het huis in Aalsmeer. (Foto: Van Gaalen Media)
Roos Kamphuis met de foto van alle deelnemers voor het huis in Aalsmeer. (Foto: Van Gaalen Media)

'Bewijzen dat ik dingen alleen kan'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De 10-jarige Roos Kamphuis mag vandaag (dinsdag 19 november) opblijven. Samen met onder anderen haar ouders, opa en oma zit zij om 21.30 uur voor de televisie om te kijken naar Home Alone op SBS6. Roos heeft meegedaan aan dit programma en de aflevering is vanavond te zien. "Ik heb meegedaan omdat ik wilde bewijzen aan mama en papa dat ik sommige dingen alleen kan", zegt Roos.

HELLENDOORN – In het programma Home Alone leven zes kinderen tussen 8 en 12 jaar drie dagen lang zelfstandig en moeten zij voor zichzelf zorgen. Er is wel een volwassene in de buurt voor noodgevallen, maar deze persoon houdt zich helemaal afzijdig. Samen met Noa, Dominique, Meghan, Xavi en Yannic, allemaal 9 of 10 jaar betrok Roos een woning in Aalsmeer, drie jongens uit de stad en drie meiden uit plattelandsgemeenten. Al met al was het een leuke ervaring. "Iedereen was aardig", vertelt Roos. "Maar soms was het lastig dat mijn ouders er niet waren. Samen boodschappen doen ging goed. Wel is de vaatwasser soort van ontploft. We hadden geen vaatwasserblokjes gekocht, dus hadden we er zeep in gedaan, maar er kwam allemaal sop uit. Dat was grappig, maar het opruimen heeft wel even moeite gekost."

"Het leukste was het ballengevecht op de tweede avond. Ook het samen koken vond ik erg gezellig. Ik heb geleerd dat ik sommige dingen nog niet alleen kan, maar wel heel veel." Moeder Irene: "Voor haar was dit een leuk avontuur. Ik heb er niet aan getwijfeld dat ze dit zou kunnen. Roos is heel sociaal en legt snel contact, ze vindt altijd haar plekje wel."

De opnames waren tijdens Pinksteren in Aalsmeer. "Op de terugweg hebben we nog ergens gegeten en dat lukte Roos nog net. Vervolgens is ze in slaap gevallen en heeft erg lang geslapen. Ze was helemaal kapot en hartstikke moe," aldus Irene. "We hebben in het huis eigenlijk niet in bed geslapen, maar alleen een beetje op de bank", zegt Roos.

Dilemma's
"We waren zo druk bezig dat de camera's niet meer opvielen. Alleen als we even een spelletje deden, bijvoorbeeld pesten, ga je er even meer op letten." Tijdens de drie dagen werden de kinderen geconfronteerd met dilemma's.

"Toen we naar de winkel gingen, was er een oude vrouw met een kapotte rollator. De mevrouw sprak ons aan en vroeg om hulp, want ze had nog boodschappen nodig. Ze had haar kleindochter al gebeld, maar die was er niet meteen. Drie van ons zijn bij haar gebleven en hebben haar thee gegeven. De anderen gingen haar en onze boodschappen halen. Daarna kregen we een bedankje: een brief met een cadeaukaart om bij een restaurant te eten. Die had ze nog en was alleen die dag nog geldig." Irene: "Het was in scène gezet, maar dat wisten zij op dat moment niet. Dat hoorden ze achteraf pas."

Home Alone is te zien op dinsdag 19 november om 21.30 uur op SBS6.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden