Chris en Bertram in hun element: Chris als navigator en Bertram aan het stuur tijdens een proef van de Hellendoorn Rally. (Foto: Richard en Wilma Hammers)
Chris en Bertram in hun element: Chris als navigator en Bertram aan het stuur tijdens een proef van de Hellendoorn Rally. (Foto: Richard en Wilma Hammers) (Foto: Richard Hammers © www.rallyinthepicture.nl)
Sport

Chris en Bertram passen met hun auto goed bij de klassiekers

Chris Aaltink en Bertram Altena zijn onder rally-minnend Hellendoorn zeker bekende namen. In september bereikten ze met hun Opel Manta een twaalfde plaats in het algemeen klassement. De auto waar ze samen al 25 jaar mee rijden.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Hellendoorn - Dat verbaast me wel. Niet dat ze al zo lang samen rally rijden, maar dat ze dat nog steeds met dezelfde auto doen. In mijn beleving gaat er nog wel eens wat kapot bij zo'n rally. "Dat is zeker waar," vertelt Chris. "Maar we konden hem altijd weer oplappen."

Sparen en sleutelen

"Het is van buiten nog steeds de Manta die uit de fabriek kwam, maar van binnen allang niet meer," voegt Bertram toe. Het zijn een paar gewone jongens die op de bank zitten en het gesprek gaat alle kanten op. Wat me al snel duidelijk is, is dat ze een geweldig team hebben en ontzettend veel lol in het rally rijden. Geld valt er helaas niet mee te verdienen. "Nee," zegt Chris. "Het kost alleen maar geld. Het is een hobby, een heel dure hobby. We kijken elk jaar opnieuw wat ons budget is en wat we daarmee aan de auto kunnen verbeteren. En wat we moeten en mogen doen." "Ja," mengt ook Paul Heuver, de sleutelaar, zich in het gesprek. "De eisen waaraan de auto's moeten voldoen liggen allemaal vast. Bepaalde aanpassingen zijn toegestaan, maar niet verplicht, andere zijn juist verplicht." De mannen vinden dat een goede zaak, want het zorgt ervoor dat iedereen verantwoord kan rally rijden, dat het veiliger is. "En wij konden bepaalde aanpassingen doen, zodat wij ons konden verbeteren en nu in de top van het klassement mee doen."

Einde seizoen

Het einde van het seizoen kwam voor het team eerder dan verwacht. Voor komend weekend stond de rally Köln Ahrweiler op het programma, maar door onvoorziene omstandigheden kunnen de heren helaas niet meedoen. "Dat is wel even zuur," vindt Chris. "We maakten dit jaar echt kans op een 'total sieg'." Hij lacht als hij terug denkt aan andere jaren. "Tussen al die dikke auto's gewoon derde worden, dat geeft zo'n kick."

Mooi team

Chris, Bertram en Paul doen het niet met zijn drieën. Erik Olthuis, Rob Velt en Martijn Hannink horen ook bij het team. "En er zijn nog zoveel andere mensen die ons helpen," zegt Bertram. "Daar zijn we heel dankbaar voor. Zonder hen konden we dit niet doen."

Meer berichten