De doorlopende expositie van het Rode Kruis in het Memory museum is van buiten goed te zien. De expositie beweegt met actuele gebeurtenissen mee. (Foto: Annemieke van Ipenburg)
De doorlopende expositie van het Rode Kruis in het Memory museum is van buiten goed te zien. De expositie beweegt met actuele gebeurtenissen mee. (Foto: Annemieke van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

Rode Kruis goed zichtbaar in museum

Nu het vernieuwde Memory museum is geopend, is zelfs van buiten al goed zichtbaar dat er een expositie is van het Rode Kruis. Jolanda Braakman, voorzitter van het Rode Kruis, licht toe dat ze zo meerdere kanten van hun werk kunnen laten zien.

Door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - "Het is voor ons een mooie gelegenheid de verschillende kanten van het werk van het Rode Kruis te laten zien. Natuurlijk kent iedereen wel beelden uit de oorlog van het Rode Kruis en zie je ons wel eens lopen bij evenementen, maar wat doen we nou precies?"

Actueel

"Niet alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het Rode Kruis ingezet, ook nu zijn er Rode Kruis-medewerkers actief in oorlog- en rampgebieden. De expositie in het Memory museum is geen statische expositie, we passen hem om de zoveel tijd aan actuele gebeurtenissen aan. Niet dat wij als lokale afdeling mensen leveren voor rampen of oorlogen, dat doen de professionals."

Evenementen

De afdeling Nijverdal is al jaren actief bij diverse grote evenementen in de gemeente. "En sommige vrijwilligers zijn ook inzetbaar ver buiten de gemeente. Zelf help ik elk jaar bij de Zwarte Cross, omdat ik dat een mooi evenement vind. Je hebt altijd genoeg te doen en zeer diverse verwondingen. Anderen gaan elk jaar naar de Nijmeegse vierdaagse, blaren prikken." Ze lacht. "Nee, hoor, er komt wel wat meer bij kijken. We hebben diverse verdiepingscursussen en één daarvan is wandelletsel. Die cursus heb ik ook gedaan, omdat ik dat op de Zwarte Cross toch wel veel tegenkwam en het is verbazingwekkend wat dan allemaal aan de orde komt."

Omdat ze vooral vrijwilligers opleiden als evenementen hulpverlener (EHV) en de landelijke eisen voor EHBO-ers bij evenementen strenger zijn geworden, krijgen nieuwe vrijwilligers gelijk deze verdiepende, uitgebreide cursus en niet meer het gewone EHBO. "Daar zijn weer andere verenigingen voor," zegt Jolanda. "Als onderdeel van een grote organisatie hebben we niet altijd de keuze wat we willen doen, maar dit is voor ons wel een goede ontwikkeling. We krijgen zoveel aanvragen om bij evenementen te ondersteunen, dat we ze soms moeten afwijzen, omdat we niet genoeg vrijwilligers hebben. Als we ons direct toeleggen op die EHV, is het voor mensen die zich aanmelden gelijk duidelijk dat het niet om de 'huis-tuin-en-keuken'-EHBO gaat en dat ze een zekere verplichting hebben om 'langs-de-lijn'-diensten te draaien." Dat klinkt als op een regenachtige dag bij het voetbalveld staan. Niet erg aanlokkelijk. Jolanda lacht. "We doen vrijwel niets met gewone sportwedstrijden. Alleen tijdens toernooien kunnen we aanwezig zijn."

Inkomsten

Jolanda merkt op dat deelname aan evenementen een inkomstenbron voor het Rode Kruis is. "Ja, maar dat geld komt volledig ten goede aan nieuw materiaal, uniformen en bijvoorbeeld AED's. Niet onbelangrijk als we ondersteuning verlenen. De echt grote evenementen lopen via het district en daar hebben wij dan als afdeling niet veel inkomsten van. Een andere bron van inkomsten is natuurlijk de collecte en die opbrengst is wel volledig voor onze afdeling."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden