Foto:

Altijd online, of liever niet?

Hallo,

Laatst had ik een jonge man in mijn praktijk. Er was zóveel dat hij anders wilde dat er helemaal niets gebeurde en hij zich alleen maar ellendiger ging voelen. Nadat we zijn top drie hadden gemaakt, kon hij aan de slag. In die top drie stond dat hij baalde van zijn verslaving aan Facebook. Zijn brein draaide overuren, hij stond altijd online. Zijn drijfveer was niet dat hij het zonde van zijn tijd vond, maar meer dat hij er zo van baalde dat hij niet kon voldoen aan de blijheid, de successen en de 'happy de peppie' verhalen. Hij voelde zich steeds vaker een 'looser' en elke dag werd dit bevestigd. Ontelbare keren besloot hij ermee te stoppen, maar het was alsof een magneet hem naar de apps trok.
Deze gesprekken zetten mij ook aan tot nadenken. Ik ben niet opgegroeid met een mobiel, maar er inmiddels behoorlijk aan gehecht. Aan tafel bij ons geldt nog steeds 'geen mobiel' en hij blijft ook buiten de slaapkamer. Toch merk ik dat ook ik, tijdens een loos moment op een terras of als ik wacht op mijn afspraak, toch even mijn mail check. Hoeveel controle heb ik zelf eigenlijk nog over mijn eigen wil?

Ik besluit de eerste stappen te zetten. Facebook en een aantal spelletjes gaan van mijn telefoon. Instragram besluit ik helemaal weg te doen. Een aantal andere (zakelijke) apps verhuizen naar een apart mapje, iets verder weg van mijn hoofdscherm. Meldingen zet ik uit. Dus ik word niet meer de hele dag verleid om langs timelines te scrollen als ik denk dat ik me verveel. En ik word minder getriggerd door een like (onbewust roept het ontbreken van likes een gevoel van uitsluiting op).

Altijd online zijn is een continue manipulatie van ons brein en hoe we ons voelen. Wisten jullie dat men denkt dat angststoornissen, depressies en zelfs zelfmoordcijfers onder jonge mensen mede komen door het gebruik van de smartphone? Dat is toch erg?!?

Even terug naar mezelf. Eerlijk is eerlijk, het was afkicken. Ik had nog net geen trillende handen, maar toch stond ik regelmatig op het punt die appjes terug te plaatsen. Ik hield stand en het leverde mij veel op. Innerlijke rust, zeker, maar ik bel nu ook weer wat vaker en dat is veel gezelliger. En mijn cliënt? Hij gaf toe dat het (ook) hem veel opleverde. Minder prikkels en meer tijd voor andere dingen. Voor hem voldoende stimulans om aan het werk te gaan met de rest van zijn top drie.

Dus duurt het een keer iets langer voor ik reageer op een berichtje, dan weet je waar het aan ligt.

Annemieke

twente-counseling.nl

Meer berichten