Bert en Ellen toen ze net begonnen met hun doppeninzameling. Acht maanden later zitten ze te springen om opslagruimte en vervoer.
Bert en Ellen toen ze net begonnen met hun doppeninzameling. Acht maanden later zitten ze te springen om opslagruimte en vervoer. (Foto: A. van Ipenburg)

Het gaat goed met doppeninzameling

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - In januari schreef ik over de doppeninzameling van Bert Zieleman en zijn vrouw Ellen. Voor de ingezamelde doppen krijgen zij geld, dat geheel ten goede komt aan de opleiding van blindengeleidehonden. Toen riepen ze iedereen op doppen bij hen te brengen, nu hebben ze een nieuw verzoek.

"De doppeninzameling loopt zo goed, dat we op zoek zijn naar een opslagruimte en vervoer," vertelt Bert. "We moeten de doppen zelf naar Biddinghuizen brengen, waar een verwerkingsfabriek staat. Dat kan zodra we 1000 kilo hebben. We hebben al een keer zo'n rit gemaakt en nu zijn we weer zover, maar het past niet in onze auto. Zelfs een paardentrailer is te klein. We hebben zakken waar ongeveer 50 kilo doppen in zit en dan praat je over een halve kuub. Dat zijn dus behoorlijke zakken!"

Voor de inzameling hebben zij zelf zogenoemde puinzakken gekocht. Iedereen die zo'n zak wel eens heeft gezien, snapt om welk formaat het gaat. Daarvan pak je er inderdaad geen 20 op een aanhanger... Met de oproep in deze krant hopen ze iemand te vinden die een (kleine) vrachtwagen heeft en de doppen wel naar Biddinghuizen wil vervoeren. "Dat zou wel heel fijn zijn," zegt Bert. "We hebben al allerlei maatregelen getroffen om de doppen goed in te kunnen zamelen en zelfs een paar extra inzamelpunten kunnen creëren, maar we zijn er nog niet. Het vervoer is echt een grote uitdaging voor ons en de opslag begint ons wel enige zorg te baren." Hij gebaart om zich heen. "Hier kunnen we gewoon niet zoveel kwijt, dus we zijn op zoek naar opslagruimte."

"Sommige mensen maken het ons best moeilijk," mengt Ellen zich in het gesprek. "We zamelen alleen doppen in, maar regelmatig laten ze de fles eraan zitten. Dat neemt een hoop ruimte in beslag en bezorgt ons extra werk. Of we krijgen batterijen. Ik vind het echt jammer dat mensen er zo mee omgaan. Wij doen dit, omdat we weten, hoe belangrijk een blindengeleidehond voor een blinde is." En ze aait even haar eigen blindengeleidehond.

Wie wat waar
Iedereen die iets kan betekenen op het gebied van opslag of vervoer kan contact opnemen met Bert Zieleman via bziel57@gmail.com of 06 55771956.
Natuurlijk zijn doppen nog steeds welkom. Het gaat om plastic doppen van flessen en potten (ook van wasmiddel- of ketchupfles) of metalen doppen van bier- of frisdrankflesjes. Lege inktcartridges en oude mobieltjes mogen ook. Je kunt ze brengen naar Heemst 11. Lukt dit niet, dan kan Bert ze bij je ophalen. Neem daarvoor dan even contact met hem op.

Meer berichten