Groots optreden Folkloristische Dansgroep Hellendoorn in Indonesië

Hellendoorn - De 26-koppige delegatie van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn is teruggekeerd na deelname aan het International Folk & Art Festival in Indonesië. De dansgroep bestond uit "de Boeren" met twee accordeonisten, de "Noabers" en begeleiders. Het festival is een groots opgezet en goed georganiseerd internationaal dansfeest met groepen uit Rusland, Roemenie, Thailand, ShriLanka, Egypte en Indonesië. Het programma bestond uit officiële presentaties aan volksvertegenwoordigers. Daarnaast waren er optredens op straat en op grote podia in de stad samen met de andere groepen.

Op zaterdag begon het met  ons te presenteren  aan de inwoners van Tenggarong met een kleurrijke parade door de straten van de stad. Hierbij werden de groepen vooraf gegaan door kleurrijk aangeklede vlagdragers. De belangstelling was groot met honderden juichende kinderen langs de kant van de weg. Elke dag was het weer een belevenis. Een hoogtepunt was het voorstellen aan de Sultan of Kutai Kertanegara, de koning van de provincie Kalimantan Timur. Later bleek dat hij tot zijn 12de jaar in Nederland had gewoond. Van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn kreeg hij een authentieke Klepperdeklep aangeboden. Uit het feit dat hij er langdurig en luidruchtig mee klepperde bleek wel dat hij er erg blij mee was. 

Een ander hoogtepunt was het bezoek aan een Islamitische school waar de ontvangst hartverwarmend was. De school verzorgde verschillende traditionele demonstraties. Daarnaast  werden de leden van de dansgroep persoonlijk begeleid en geïnformeerd door de studenten. Woensdags werd in het kader van de internationale samenwerking door alle groepen op het Kumala Island bomen geplant. Daarna was er ruimte voor een onderlinge spelletjes competitie tussen de groepen waarbij Nederland zich een waardig kampioen toonde bij het tollen.

Een bijzonder moment was dat vertegenwoordigers van de verschillende groepen getuigen mochten zijn van de  bijzetting van de Urn van de vorige Sultan in het familie graf. Hij was de vader van de huidige sultan die in 2018 was overleden. Bij het dansen op straat werd vooral de bevolking betrokken .Met enthousiasme werd er deelgenomen. Elke avond werd er opgetreden op het grote podium met een professionele allure voor honderden toeschouwers. Na het avondoptreden was het feest waarbij er door elke groep een presentatie gegeven werd over het eigen land en dansworkshops.

De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn liet een promotie film zien van Nederland als waterland en presenteerde Hellendoorn met  zijn  D'Oale Grieze en de Sallandse Heuvelrug. Deze Nederlandse  avond werd afgesloten met een originele demonstratie van het massale dansen tijdens Koningsdag. Het land met zijn bevolking heeft diepe indruk op de groep gemaakt. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Op de terugreis werd er tijdens de tussenstop in Singapore, volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om deze imponerende stad nog even te bezichtigen. Het contrast kon niet groter zijn.

De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn heeft zich in Indonesië van zowel Nederland als de gemeente  Hellendoorn, een geweldige ambassadeur getoond. Waar een klein land en een kleine vereniging al niet groot in kan zijn.

Het artikel in de papieren versie van Twents Volksblad op 8 oktober, was helaas enigszins 'gemangeld'. Omdat ik niet genoeg ruimte had, moest ik het sowieso inkorten, maar op het laatste moment moest ik ook nog wat wijzigen aan de voorpagina. Daarna heb ik het artikel wel aangepast, maar dat is blijkbaar niet goed doorgekomen bij de drukpersen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden