Bomen laten hun prachtige herfsttooi weer zien, wat prachtige plaatjes oplevert.
Bomen laten hun prachtige herfsttooi weer zien, wat prachtige plaatjes oplevert. (Foto: )

Nieuwe herfstcollectie is uit, kom naar buiten

Nijverdal - De herfst is weer begonnen. Kom naar de Sallandse Heuvelrug voor een feest van kleuren en geuren. Bladeren vallen van de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. Een heerlijk moment om naar buiten te gaan.

In de herfst zijn er heel veel leuke activiteiten in en buiten bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, aan de Grotestraat 281. Het Buitencentrum is het startpunt voor uw dag in de natuur. Het is het startpunt van diverse wandel- en fietsroutes. Wat is er nu fijner dan heerlijk door het bos lopen en genieten van de kleuren van de herfst? U kunt een lange wandeling maken door het bos en over de heide of een rondje door het speelbos of het Kabouterpad met de kinderen.

Sluit op een bijzondere manier je dag af tijdens een avondwandeling over de Sallandse Heuvelrug. Een wandeling door bossen en over heidevelden. Bij helder weer zie je de zon achter de heuvels weg zakken en de volle maan tevoorschijn komen. De mystieke sfeer van dat moment waarop de dag over gaat naar de nacht en je in de schemering de eerste geluiden van nachtdieren als een uil kunt horen.

Dag zon, hallo maan
Zaterdag 12 oktober houden de Sterrenwacht Hellendoorn en het Buitencentrum van Staatbosbeheer een gezamenlijke activiteit. Bij helder weer zeggen ze de zon gedag en verwelkomen enkele tellen later de volle maan. Een natuurverschijnsel dat niet dagelijks te zien is. Dus jassen aan en naar buiten! Onder begeleiding van de boswachter maakt u een wandeling van ongeveer 4 km door het bos. Bij het uitzichtpunt kijken we richting het westen en zien we de zon ondergaan. Vervolgens lopen we naar de andere zijde van het uitzichtpunt en zien we de volle maan opkomen. Tijdens de terugweg wordt het donker en de ogen wennen hieraan. Ook in het donker is er van alles te zien en te horen in het bos.
Bij terugkomst krijgt u door een vrijwilliger van de sterrenwacht aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en allerlei weetjes over de maan. Hoe zit het ook al weer met de maan en eb en vloed? En waarom krijgen we de achterkant van de maan nooit te zien? Vervolgens vertelt de boswachter over het belang van licht en donker in de natuur en over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen 's nachts en welke zijn juist wakker en actief? Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur? Naast aandacht voor het heelal, de sterren en planeten is er tijdens deze activiteit ruimte voor een stuk natuurbeleving.
Als afsluiting bezoeken we, afhankelijk van het weer en de groepsgrootte, het planetarium en de telescopenkoepel van de sterrenwacht. Trek stevige schoenen aan en doe een warme jas aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen 12,50 en voor kinderen tot en met 12 jaar 7,50 euro (inclusief kop koffie/thee). De avond begint om 18.15 uur en rond 21.15 uur is het afgelopen.

Kabouternatuur
De paddenstoelen schieten weer uit de grond. Ga mee met een gids op maandag 14 of 21 oktober om 14.00 uur en geniet van deze kabouternatuur.

Tijdens de herfstvakantie zijn er diverse activiteiten speciaal voor kinderen, zoals de bossafari, nestkastjes timmeren, hocus pocus knutselmiddag en een ouder-en-kinddag. Daarnaast zijn er paddenstoelen wandelingen, seizoenexcursies, een schemer- en een ochtendwandeling. Of ga mee met een wandeling met als thema het ontstaan en de veranderingen van het landschap. Maak een rit met de heideslak en ontdek de Sallandse Heuvelrug vanuit een elektrokar. En wat te denken van een avondprogramma aangeboden door de Sterrenwacht Hellendoorn en Staatsbosbeheer rond de duisternis en de maan.

Kortom er is voor elk wat wils om van de natuur te genieten.

Kijk voor alle activiteiten en het aanmelden op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden