Karin Schellekens in haar praktijkruimte, waar ze onder andere de trainingen 'Mindful opvoeden' en 'Aandacht werkt!' geeft.
Karin Schellekens in haar praktijkruimte, waar ze onder andere de trainingen 'Mindful opvoeden' en 'Aandacht werkt!' geeft. (Foto: )

Mindfulness voor jongeren en ouders

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Mindfulness zweverig? Nee, we blijven met beide benen op de grond. Voor geitenwollensokkendragers dan? Ook niet. En hoewel je goed in kleermakerszit mindful kunt zijn, doet Karin Schellekens dat zelf nooit.

"Ik zit altijd op een stoel en probeer bij mijn dagelijkse bezigheden mindful te zijn," vertelt Karin Schellekens. Ze is moeder, oma én kinderpsycholoog en orthopedagoog van de praktijk 'Even Kikkeren'. Ze geeft mindfulnesstrainingen aan kinderen, jongeren en volwassen. "Ons leven is druk, er wordt veel van ons gevraagd," zegt Karin. "We werken, sporten en 'moeten' allerlei sociale contacten onderhouden. Dit betekent dat we veel verschillende rollen hebben, zoals partner, leerkracht, vriend, maar ook ouder/opvoeder zijn. Hoe vervul je deze rollen zonder altijd gestrest te zijn of misschien zelfs een burn-out te krijgen? Mindfulness kan je helpen om alles in je drukke leven in een goede balans te houden."

Mindful opvoeden
"De meeste ouders weten hun weg wel te vinden bij het opvoeden van en de zorg voor hun kinderen. Maar iedereen kan onverwacht in zwaar weer terecht komen. Op zulke momenten zoek je naar een stabilisator, iets waar je je aan vast kunt houden. Mindfulness is zo'n stabilisator. De training Mindful Opvoeden is bedoeld voor (groot)ouders, leerkrachten en andere volwassenen die op de een of andere manier met het opvoeden, verzorgen en lesgeven aan kinderen te maken hebben. Het is geen wondermiddel of oplosmiddel. Het is ook geen therapie. Het is een dagelijkse oefening je bewust te worden van de invloed die gedachten en gevoelens hebben op je gedrag. Welke (negatieve) gevoelens roept het gedrag van je kind of je leerling bij je op? Door te leren bewust een kleine pauze in te lassen, leer je stil te staan bij het effect van die emoties op je gedachten en je gedrag en kun je de ouder of leerkracht worden die je wilt zijn." In de training leert Karin hoe je jezelf kunt ondersteunen in de hectiek van alle dag. Je leert beter om te gaan met je eigen emoties en je kinderen te ondersteunen in het omgaan met hun emoties. Je leert hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen, dicht bij jezelf en bij je kind. En hoe je weer kunt gaan genieten van alle mooie, bijzondere en fijne momenten met je kinderen.

Aandacht werkt!
Ook kinderen en jongeren ervaren soms al veel stress in hun leven. Ze kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en vaak onrustig. Ze hebben een hoofd vol (pieker)gedachten. Door kinderen al jong in contact te brengen met mindfulness leren ze beter te observeren, zich te concentreren en zichzelf tot rust te brengen. In de training 'Aandacht werkt!' leren ze kwaliteiten als aandacht, concentratie, geduld, vriendelijkheid en verdraagzaamheid. "Dit verhoogt hun veerkracht en zelfbeheersing. Je verlaagt zo het risico op sociaal-emotionele en psychische problemen. Ze gaan niet meer gebukt onder problemen, maar vinden oplossingen. Hun zelfvertrouwen neemt toe en ze leren dingen die je toch niet kunt veranderen 'los te laten'. Daardoor kunnen ze beter om gaan met korte en langdurende spanningen. Ze worden vriendelijker voor zichzelf en voor anderen. In de mindfulness streven we niet naar perfectie, omdat je goed genoeg bent zoals je bent."

De naam van haar bedrijf 'Even Kikkeren' heeft Karin te danken aan een leerling die ze training gaf. In de training gaan ze even 'stilzitten als een kikker'. Een kikker kan heel goed stil zitten en beweegt alleen als het nodig is. "Deze leerling vroeg regelmatig of hij even mocht kikkeren. Om tot rust te komen bij fysieke of emotionele onrust en om zich beter te kunnen concentreren. Dat paste zo goed!"

Karin heeft meer dan twintig jaar ervaring als kinderpsycholoog en orthopedagoog. Ze is gecertificeerd mindfulnesstrainer bij de VVM en in de methodes Aandacht werkt! en Mindful Opvoeden MBSR. Meer informatie staat op www.evenkikkeren.nl.

Meer berichten