Foto: Kalefater

Kalefater wéér kampioen en tweede van de wereld

Nijverdal/Arnhem - Wat ze nooit verwacht hadden, gebeurde afgelopen zaterdag in Arnhem toch. Kalefater mocht met hun living statue 'Caesar versus Vercingetorix' optreden in Arnhem bij de parade der kampioenen. Met Caesar waren ze in 2017 Nederlands kampioen en tweede van de wereld.

Zondag mochten ze met hun nieuwe beeld 'Zwerf' deelnemen aan het WK én NK op één dag in Arnhem. Ze gingen er compleet zonder verwachting naar toe. Was het zaterdag tijdens de parade der kampioenen nog prachtig weer, zondag viel bijna letterlijk in het water.

Hele dag regen
"Het weer werkte niet echt mee," vertelt Yvanca. "We hadden de hele dag regen en waren door en door koud en nat. Om dan in je rol te blijven en het publiek te vermaken is best moeilijk." Publiek was er wonder boven wonder wel. De parkeergarages in Arnhem waren vol en verkeersregelaars moesten het verkeer in goede banen leiden.

Prijsuitreiking
"De prijsuitreiking was om vijf uur in het stadhuis. Alle beelden moesten zich verzamelen op de trap. En totaal onverwacht wordt afgeroepen dat 'Zwerf' het Nk heeft gewonnen! We waren helemaal in een roes en begonnen gelijk familie en vrienden te appen. We hoorden daardoor bijna niet dat we ook nog tweede op het WK zijn geworden. Hoe toevallig, hetzelfde als de vorige keer! De kou waren we natuurlijk in een klap vergeten. Wat een geweldige dag!"

Kalefater
Kalefater begon jaren geleden als decorbouwgroep en legde zich later ook toe op living statues. Met veel plezier hebben ze al die jaren decors gebouwd voor diverse toneelverenigingen, Sinterklaas en andere organisaties. Het doek voor het decor bouwen viel, toen vorig jaar de huur van hun werkplaats werd opgezegd en zij geen nieuw onderkomen konden vinden. 

Gelukkig kunnen ze nog wel verder met de living statues, waar ze overduidelijk veel succes mee oogsten. Naast 'Ceasar' en 'Zwerf' hebben ze nog 'Don Quichotte' en 'Op weg'. Uren zitten ze in de schmink, om vervolgens uren stil te staan of ongemakkelijke houdingen aan te nemen. In weer en wind staan ze buiten. Tijdens een hete zomer zijn ze wel eens onwel geworden. Maar toch nemen de mannen van Kalefater dit allemaal voor lief. Omdat ze ontzettend veel lol beleven aan hun optreden als living statue. Voor de schermen, maar vooral ook achter de schermen. Hun act zit elke keer weer geweldig goed in elkaar. Alles klopt. De muziek, het verhaal, hun optreden. 'Zwerf' vertelt het verhaal over twee zwervers die op een regenachtige dag allebei op het bankje in een bushokje willen zitten. Toepasselijker kon het zondag niet.

Wil je op de hoogte blijven van de living statues avonturen van Kalefater, volg ze dan op facebook onder Living Statues Kalefater.

Meer berichten