Emanuela Lupi laat de cursisten met veel plezier en passie kennismaken met haar taal en cultuur.
Emanuela Lupi laat de cursisten met veel plezier en passie kennismaken met haar taal en cultuur. (Foto: )

Emanuela laat je kennismaken met haar taal en cultuur

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - In het kader van de BreinReis, komt ZINiN dit najaar met een cursus Italiaans voor beginners. Ze hebben hiervoor een Italiaanse lerares gevonden, die de deelnemers vol passie en plezier meeneemt in haar moedertaal.

De in Milaan geboren Emanuela Lupi woont al meer dan 35 jaar in Nederland en heeft in al die jaren diverse taalcursussen gegeven. Dat ZINiN haar vroeg dat in Nijverdal te komen doen, brengt fijne herinneringen bij haar boven. "Het is een soort nostalgie," vertelt ze. "Toen ik een jaar of twee, drie in Nederland woonde, gaf ik Italiaanse les aan college Noetsele, voor een stichting. Dat vond ik toen echt heel erg leuk," zegt ze mijmerend.

"Tijdens de cursus leer ik de cursisten mijn taal begrijpen en spreken en praten we over de Italiaanse cultuur. Het gaat daarbij niet alleen om het spreken, ze gaan ook lezen, luisteren en schrijven. Als het maar even kan, zal ik Italiaans spreken, daarvan leren ze het meeste."

Verschillende thema's
De methode is in thematische lessen verdeeld. Zo kunnen de deelnemers elke les over een specifiek aspect van de Italiaanse cultuur praten. De Italiaanse keuken en de diverse bekende bezienswaardigheden zullen daarbij zeker aan bod komen. "We gaan heel veel praten over Italië," zegt Manuela. "In het Italiaans natuurlijk!"

Huiswerk
De cursus begint maandag 7 oktober om 19.00 uur, op de tweede verdieping van de ZINiN Bibliotheek. Na ongeveer 21 lessen, op maandag 24 februari vindt de afsluiting plaats. Elke week zullen de cursisten huiswerk moeten maken. Het opgegeven huiswerk wordt aan het begin van de les besproken, waarbij ruimte is individuele problemen onder de loep te nemen, voor de nieuwe uitleg begint.

Vakantie
"Het zou toch mooi zijn als mensen straks op vakantie gaan naar Italië en dan lekker Italiaans kunnen spreken met de mensen daar," vindt Manuela. "Het is zo fijn als de mensen je begrijpen en jij hen! Toen ik trouwde met mijn Nederlandse man en hier kwam wonen, vond ik het best moeilijk dat ik jullie taal niet sprak. Gelukkig heb ik die geleerd en kon ik jarenlang in alle lagen van het onderwijs lesgeven. En dat doe ik nog steeds met heel veel plezier. Met mijn hart. Het is zo mooi mensen mijn taal te leren en mijn liefde voor het land, de cultuur en de mensen met ze te delen."

Aanmelden
Wil je tijdens je vakantie naar Italië lekker Italiaans kunnen spreken? Meld je dan nu aan! Alle informatie over de Cursus Italiaans voor beginners staat op www.zinin.com. De lessen beginnen maandag 7 oktober om 19.00 uur op de tweede verdieping van de ZINiN Bibliotheek. Voor de cursus dienen deelnemers twee boeken aan te schaffen. Meer informatie over Emanuela Lupi en de cursussen die ze geeft vind je op www.emaitaliaans.nl.

De Cursus Italiaans voor beginners maakt deel uit van het Breinreis programma van ZINiN, waarbij mensen kennis kunnen maken met wetenschappelijke, culturele of creatieve zaken.

Meer berichten