Marco ten Zende is zelfstandig hypotheekadviseur die je adviseert vanaf de oriëntatie tot de overdracht bij de notaris.
Marco ten Zende is zelfstandig hypotheekadviseur die je adviseert vanaf de oriëntatie tot de overdracht bij de notaris. (Foto: Bert Kamp)

De open huizen dag komt er weer aan

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - De NVM Open Huizen Dag staat weer voor de deur. Op zaterdag 5 oktober kan iedereen die op zoek is naar een (ander) huis van 11.00 tot 15.00 uur diverse huizen bezichtigen, zonder afspraak. Maar hoe haal je het beste uit zo'n bezichtiging? Marco ten Zende van Advies Arena geeft een aantal tips.

"Bij het kopen van een woning komt er altijd veel op je af," vertelt Marco. "Daarom adviseer ik mensen altijd zich goed voor te bereiden. Bedenk, voor je gaat zoeken, waar het huis voor jou aan moet voldoen."

Vijf tips
"Ik heb daar een soort checklist voor gemaakt, met vijf tips. Die begint met de voorbereiding. Vaak krijg je online wel een beeld van de woning, maar bij een bezichtiging krijg je pas echt een goede indruk. Vergelijk meerdere woningen en verken de buurt. Dan weet je hoe het zit met de bereikbaarheid en voorzieningen."

Onderhoud
"Dan heb je de staat van onderhoud en het energieverbruik. Een bouwtechnische keuring geeft je inzicht in de bouwkundige staat en wat het (eventueel) kost het huis in goede staat te brengen. Bij een appartement kun je de onderhoudsbegroting opvragen bij de Vereniging van Eigenaars (VvE). Om inzicht te krijgen in het energieverbruik, kun je de huidige bewoners vragen om een energienota. Bij oudere, slecht geïsoleerde woningen moet je rekenen op een stevige energierekening. Bekijk of het mogelijk is het huis te verduurzamen en of de extra kosten hiervoor opwegen tegen de energiebesparing die het oplevert. Dit kun je eventueel meefinancieren met de hypotheek."

Financiering
Als het op financiering aankomt, is Marco in zijn element. Hij adviseert mensen deskundig over de mogelijkheden hun droomhuis te financieren. "Je moet vooraf goed bedenken wat je maximaal wilt uitgeven. Je kunt laten berekenen wat je maximaal kunt lenen en of die maandelijkse lasten bij jou passen. Je hebt er niets aan om een woning te bekijken die je uiteindelijk niet kunt betalen."

Tijdens de Open Huizen Dag zijn in de gemeente Hellendoorn diverse huizen te bezichtigen, vaak te herkennen aan een extra sticker of bord. Natuurlijk kun je bij alle makelaars terecht voor meer informatie, maar ook Marco staat je graag te woord. Voor meer informatie kun je contact opnemen via 0548 859864.

adviesarena.nl

Meer berichten