De '75 jaar vrijheid brigade' deed op veel scholen de harten van kinderen sneller kloppen. Maar kwam dat nou door de jeep of door de Koningin?
De '75 jaar vrijheid brigade' deed op veel scholen de harten van kinderen sneller kloppen. Maar kwam dat nou door de jeep of door de Koningin? (Foto: 't Heem)

Tour van de '75 jaar vrijheid brigade'

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Hellendoorn - In mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland definitief werd bevrijd. Dit is het laatste lustrum waar nog veel mensen bij zijn die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Daarom wordt in de gemeente Hellendoorn alles uit de kast getrokken om volgend jaar op indrukwekkende wijze aandacht besteden aan dit historische feit.

Met een tour van de '75 vrijheid brigade' start het educatieproject dat speciaal voor dit jubileumjaar ontwikkeld is. In vier dagen tijd bezocht de brigade alle basisscholen in de gemeente Hellendoorn. Veteranen en burgers uit de Tweede Wereldoorlog kwamen met Hare Majesteit Koningin Wilhelmina en haar hofdame in een echte dodge, een militair voertuig uit de Tweede Wereldoorlog, hoogstpersoonlijk lespakketten uitdelen. Samen met de kinderen en leerkrachten werd het lied van de vrijheid gezongen.

Vrijheid in stand houden
Alleen samen kunnen we onze vrijheid in stand houden. Daarom herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei dat we in vrijheid leven. Herdenken en vrijheid vieren blijft onverminderd belangrijk. Belangrijk, omdat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Anderen zich voor onze vrijheid ingezet en velen zijn er voor gestorven. Zelfs nu nog zetten veel mensen zich in voor (onze) vrijheid. De Tweede Wereldoorlog toen of de vredesmissies waaraan Nederland nu deelneemt zijn misschien niet jouw oorlog, maar ze zorgden en zorgen wel voor jouw vrijheid. Die vrijheid moeten we koesteren. Met elkaar. Vrijheid is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend.

Veel activiteiten
De gemeente Hellendoorn staat van 1 tot en met 5 mei 2020 volledig in het teken van de bevrijding. In beide dorpen worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo krijgen verschillende straten de uitstraling die past bij de jaren '40, figuranten lopen rond in kleding uit die tijd en er zijn oud Hollandse kinderspelen. Natuurlijk zijn daarvoor wel vrijwilligers nodig en er zijn nog steeds ideeën welkom. Heb je een idee of wil je je aanmelden als vrijwilliger, dan kan dat via hellendoornbevrijd@outlook.com.

Koningin Wilhelmina
Koningin Wilhelmina is niet alleen actief betrokken bij het verdelen van de lespakketten, zij neemt haar intrek in een van de villa's in Hellendoorn. Daar wordt ook een Maple Leaf-café geopend. Hier kan iedereen genieten van de heerlijke Maple leaf apple cake. De aanwezigheid van Canadese soldaten, muziek en dans verhoogd de sfeer.
Een ander imposant onderdeel is het 'Liberty Camp' op de Hofmansweide. In het kader van her(be)leven, komt daar een tentenkamp met soldaten, waar voertuigen en uiteenlopende materialen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen zijn.

Dit evenement wordt gemeentebreed ondersteund door tal van organisaties en verenigingen.

Meer berichten