Willemien haalt ontzettend veel voldoening uit haar workshops en cursussen. Juist doordat haar cursisten er zoveel inzicht door op doen.
Willemien haalt ontzettend veel voldoening uit haar workshops en cursussen. Juist doordat haar cursisten er zoveel inzicht door op doen. (Foto: )

Schrijven en meer… in de Schrijverie

door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn - Ongeveer een jaar geleden zat ik bij Willemien aan de keukentafel en maakte kennis met haar workshop creatief schrijven. Niet omdat ik moest leren schrijven, maar omdat ik nieuwsgierig was naar haar methodes en of ik daar iets mee kon.

Het afgelopen jaar heeft Willemien haar aanbod aangescherpt en uitgebreid. "Mensen willen hun verhaal op papier zetten, maar weten niet hoe. Vinden het lastig te beginnen, of komen niet echt tot de kern. Door de methodes die ik toepas, komen ze in een soort 'flow'." Het is niet alleen een bijzondere ervaring voor de cursisten, maar ook voor Willemien. "Door de reacties van de deelnemers leer ik ook weer," vertelt ze. "Het is meer dan alleen verhalen die op papier komen. Ze ervaren rust en ruimte, krijgen nieuwe inzichten, persoonlijke effectiviteit."

Zakelijke markt
Omdat schrijven enorm ondersteunend kan werken in allerlei processen geeft Willemien communicatietrainingen aan teams gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling. "Als je gaat innoveren, als team samen wilt ontwikkelen of nog effectiever wilt samenwerken, kunnen schrijfoefeningen een goede activiteit zijn. Schrijven zorgt ervoor dat je beter nadenkt, je gedachten makkelijker structureert. Het zorgt voor inzicht en persoonlijke ontwikkeling. Schrijven is een bruikbaar middel voor reflectie. Je communiceert beter wanneer je het eerst hebt opgeschreven. En soms moet er gewoon iets vastgelegd worden," legt Willemien uit. "Als basis werk ik met korte en krachtige schrijfoefeningen. Een creatieve en frisse aanpak. Elk teamlid kan bewuster zijn eigen ruimte verkennen en innemen en komt zo beter tot zijn recht. En vanuit de zorg is er interesse. Daar ligt dan vooral de aandacht bij het 'van je af' schrijven. Dat hoeft niet therapeutisch, maar het is wel heilzaam."

Volgens Willemien wordt de uitwerking van schrijven met de hand onderschat. "Het is traag, ja, maar wel veel effectiever. Juist vertragen geeft rust, ruimte en inzicht. Als je ervaringen ordent (van verleden of heden), heb je daarna een groter werkgeheugen tot je beschikking. En het activeert je hersenfunctie!"

Veelzijdig
"Schrijven is veelzijdig. Laatst mocht ik een workshop geven tijdens een familie-reünie. Jong en oud pakten de pen op en zetten aan de hand van korte schrijfoefeningen herinneringen op papier. Een mooi proces van schrijven en vertellen. Ze bewaren de verhalen in een groot blik. Zo ook de moeder en dochter die samen herinneringen schreven. Zo mooi! 'Nu weet mijn moeder het nog', zei de dochter."

Schrijfervaring
Iedereen kan bij de Schrijverie terecht. "Schrijfervaring is helemaal niet belangrijk en alleen bij de opfriscursussen taalvaardigheid zijn grammatica en spelling belangrijk. Het gaat om veel meer. Dat maakt ook dat de cursisten ervaren dat de drempel heel laag is. Het gaat bijna nog meer om het leren van technieken om te komen tót schrijven, dan het werkelijke schrijven. Binnenkort start ik weer met nieuwe cursussen en workshops, gewoon aan mijn keukentafel. Een plek waar vrijwel iedereen zich op zijn gemak voelt. Beter kan niet!"

Workshops
'Schrijf je fris en vrij' (schrijven voor elke dag) start 30 september, 3 bijeenkomsten, 13.30 tot 15.30 uur. 'Leef en schrijf je leven' (levensverhalen en anekdotes) begint 6 november, 5 keer, 19.30 tot 21.30 uur. In november geeft Willemien workshops 'Creatief Schrijven' in het programma van Breinreis in de ZINiN Bibliotheek.

Welkom bij De Schrijverie
Schrijven, creëren en ontwikkelen, daar draait het om in De Schrijverie. Benieuwd wat Willemien voor jou kan betekenen? Kijk eens op www.deschrijverie.nl, haar facebookpagina of instagram of neemt contact op via 06 11086205 of info@deschrijverie.nl.

Meer berichten