Sportweek: Beweeg je brein in conditie


Bewegen is goed voor lichaam en geest en daarom doet InteraktContour actief mee aan de Nationale Sportweek. Ook voor mensen met hersenletsel is blijven bewegen belangrijk.
Bewegen is goed voor lichaam en geest en daarom doet InteraktContour actief mee aan de Nationale Sportweek. Ook voor mensen met hersenletsel is blijven bewegen belangrijk. (Foto: )

Sportweek: Beweeg je brein in conditie

Nijverdal - Volgende week is het Nationale Sportweek in Nederland. Diverse sportverenigingen houden acties om mensen kennis te laten maken met hun sport. Iedereen weet wel dat regelmatig bewegen goed voor je is, niet alleen voor je lichaam, ook voor je geest.

door Annemieke van Ipenburg

Dat dit zeker geldt voor mensen met hersenletsel, is misschien iets minder bekend. Al eerder schreef ik over de dagbesteding van InteraktContour in Nijverdal. Over hoe belangrijk het is, dat mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) in beweging blijven, activiteiten blijven ondernemen. Soms is dat heel lastig, bijvoorbeeld als het lichaam niet echt lekker meewerkt. Maar ook als het koppie er niet naar staat...

Deelnemen sportweek
Speciaal voor mensen met hersenletsel heeft InteraktContour tijdens de Nationale Sportweek diverse sportactiviteiten op touw gezet. Deelnemers kunnen elke dag meedoen aan een sportactiviteit. Op twee middagen gaan ze met tien cliënten sporten bij sportschool Anytime. "Dat is echt een prachtige deal," zegt Maija Palthe, senior begeleider. "We wilden zoiets al veel langer en nu kunnen we het mooi uitproberen. Anytime zit hier aan de overkant, dus we kunnen er makkelijk naar toe."

Zelf naar sportschool
"Voor veel mensen met hersenletsel is sporten in een gewone sportschool niet te doen. Er zijn daar veel te veel prikkels. Vaak luide muziek, veel beweging, veel mensen. En, ze hebben echt persoonlijke, professionele begeleiding nodig," vervolgt ze. "De cliënten zijn nu al heel enthousiast. Ze vinden het vaak moeilijk zelf naar een sportschool te stappen. Nu gaan we met een groep mensen die ze al kennen en min of meer dezelfde problemen hebben. Zo kunnen ze samen sporten, iets nieuws proberen, onder onze professionele begeleiding."

Duofiets
InteraktContour heeft ook een match gemaakt met Zorgaccent in het kader van de sportweek. "Wij kunnen hun duofiets lenen. Als team hebben we al langer het idee dat een duofiets ideaal voor ons is, maar dat willen wij eerst gaan uitproberen, samen met onze deelnemers," licht Maija toe. "Eigenlijk is alles wat wij doen gericht op het in beweging houden van onze deelnemers, zowel lichamelijk als geestelijk."

RGM therapie
Naast diverse andere vormen van therapie en actief bezig zijn (schilderen, zingen, handwerken, hout bewerken) maken ze bij InteraktContour gebruik van de Ronnie Gardiner Methode (RMG). Een methode, op muziek, waarbij je met je hoofd en je lichaam tegelijk bezig bent. "Op een scherm projecteren we rode en blauwe handen en voeten en woorden. Rood staat hierbij voor links en blauw voor rechts. En dan is het zaak, op de muziek (!), met je juiste hand of voet te bewegen en tegelijk het woord te zeggen," legt Maija enthousiast uit. Omdat ik me er geen enkele voorstelling van kan maken, haalt ze een map tevoorschijn. "Kijk, dit bijvoorbeeld, klap, beng, stamp, tsjeng," doet ze voor.

"Het is geweldig mooi, hier mee bezig te zijn. Wij maken ons sterk de vaardigheden die mensen hebben te behouden en waar mogelijk te verbeteren. En het werkt. Er komt hier een mevrouw die verschillende dingen doet en zij gaf laatst aan dat ze het idee heeft dat ze beter dingen kan onthouden!"

Tijdens de Nationale Sportweek kan iedereen met hersenletsel ervaren wat beweging kan betekenen. Je kunt je hiervoor inschrijven via sportweek.interaktcontour.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen via nijverdal@interaktcontour.nl of 0548 613500.

Je brein in conditie
InteraktContour Nijverdal/Hellendoorn is gevestigd aan de Grotestraat 134. Ze streven ernaar de vaardigheden die mensen met hersenletsel nog hebben te behouden en mogelijk zelfs te verbeteren. Daarnaast staan ze altijd open voor een gesprek (wel graag op afspraak) en bieden ze de mogelijkheid deel te nemen aan lotgenotengroepen, ook voor partners/familieleden van mensen met hersenletsel.

Meer berichten