Het Gagelmansven, even voorbij de doorkijk naar het crematorium. Het is een prachtig gebied dat een natuurlijke rust uitstraalt. En dat op kleine afstand van de dorpskern.
Het Gagelmansven, even voorbij de doorkijk naar het crematorium. Het is een prachtig gebied dat een natuurlijke rust uitstraalt. En dat op kleine afstand van de dorpskern. (Foto: A. van Ipenburg)

Gagelmansven is genomineerd voor de Landschapsprijs

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Het Gagelmansven is een stuifduincomplex met veenafzetting, dat is ontstaan door het turfsteken in vorige eeuwen. Een actieve vrijwilligersgroep voert al sinds 2016 de beheerwerkzaamheden uit bij het ven, in overleg met de gemeente. Dankzij het verwijderen van struikopslag zijn veel soorten insecten en planten de afgelopen jaren teruggekeerd. De biodiversiteit is versterkt. Ook is de cultuurhistorische waarde van het ven behouden: het ven blijft herkenbaar als veengebied en 'oude schaatsbaan'. De vrijwilligersgroep monitort zelf de effecten van het beheer en zit nog volop plannen. Landschap Overijssel nomineert dit project omdat het in principe overal, in elke gemeente, kan plaatsvinden en efficiënt wordt uitgevoerd. Ook de combinatie tussen biodiversiteit en cultuurhistorie spreekt aan.

Dat is de omschrijving op de site van de Landschapsprijs 2019. Voor wie, net als ik, moeite heeft het Gagelmansven te plaatsen: het ligt tussen het crematorium en openluchttheater aan de Duivecatelaan (grofweg).

Vrijwilligers met passie
Gerard Huis in 't Veld is een van de vrijwilligers die in het stuk genoemd worden. In het kader van de eindopdracht van zijn studie als natuurgids en de natuurwerkdag drie jaar geleden, is deze vrijwilligersgroep ontstaan. "Voor de eindopdracht moest ik een gebied monitoren," vertelt Gerard. "Kijken hoe het gesteld is met de flora en fauna, de bodemgesteldheid, die dingen. Drie jaar geleden zijn we tijdens de natuurwerkdag met een groep vrijwilligers bij het Gagelmansven aan de slag gegaan. Het gebied was helemaal dicht gegroeid, omdat er een tijd minder aandacht voor was. We zijn volgens het beheeradvies 2008 (van de gemeente - red.) aan de slag gegaan. Er stonden bijvoorbeeld veel jonge berken en dennen en dat zijn echte waterslurpers. Niet zo goed voor een vennetje, want dat droogt helemaal uit. Dus zijn we die bomen gaan kappen. Daar kregen we veel commentaar op, maar nu levert het echt positieve reacties op. We hebben het gebied niet kaal gemaakt, maar de heide de kans gegeven terug te komen. De stammen en takken gebruiken we om natuurlijke afscheidingen te creëren en bijvoorbeeld broeihopen te maken voor de ringslang."

Trots op nominatie
Gerard spreekt namens alle vrijwilligers in de groep als hij zegt dat ze trots zijn op de nominatie. "Dat is toch eigenlijk wel een kroon op ons werk. We hebben al veel gerealiseerd, maar we zijn nog lang niet klaar en kunnen de prijs goed gebruiken. We hebben geen idee wie ons voorgedragen heeft, maar ik denk de gemeente. Daar hebben we een ontzettend fijne samenwerking mee, zij faciliteren ons en de contacten zijn heel prettig."

Gagel doet het goed
Het Gagelmansven is genomineerd voor de Landschapsprijs 2019. Het ven wordt Gagelmansven genoemd, omdat er Gagel groeide. Een struikje dat vroeger als smaakversterker voor bier en jenever en als pijnstiller tegen kiespijn gebruikt werd. Dit plantje was verdwenen, maar de vrijwilligersgroep die het ven beheren, hebben van Staatsbosbeheer enkele struikjes uit het Engbertsdijkveen gekregen en hier geplant. Dat het plantje hier hoort, blijkt wel uit het feit dat hij het hier ondanks de droge zomer verrassend goed doet.

Stem nu!
In de afgelopen jaren hebben de vrijwilligers een doorkijk vanuit de kerkzaal van het crematorium gerealiseerd, de watervoorziening van het ven gereguleerd en kansen gecreëerd voor diersoorten hier te overleven en terug te komen. Iedereen die deze groep vrijwilligers met hart voor de natuur wil steunen kan nu stemmen op het Gagelmansven.

www.landschapoverijssel.nl/landschapsprijs2019

Meer berichten