Rama wil anderen bijzondere papieren vouwkunst leren

Het is niet de traditionele origami die we meestal zien, maar de figuren die Rama maakt met haar vouwkunst zijn stuk voor stuk kunstig en kleurrijk.
Het is niet de traditionele origami die we meestal zien, maar de figuren die Rama maakt met haar vouwkunst zijn stuk voor stuk kunstig en kleurrijk. (Foto: )

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - In mei 2016 ontvluchtte Rama samen met haar man Mohannad, dochtertje Zena en zoontje Hadi het oorlogsgeweld in Syrië. Ze werden opgevangen in het AZC in Ter Apel, waarna ze nog vier keer overgeplaatst zijn naar een ander AZC's. In oktober 2016 betrokken ze een mooie woning in Nijverdal. "We waren en zijn hier erg blij mee. De kinderen doen goed hun best op school en hebben in heel korte tijd Nederlands geleerd. Mohannad heeft in februari 2018 een baan gevonden bij Nemaco Bouwmachines. Eerst een part-time baan en na deze zomer een jaarcontract voor 40 uur. Hij werkt daar met veel plezier en heeft leuke collega's."
Rama is duidelijk heel blij dat het tot nu toe zo goed heeft uitgepakt. Mohannad en zij gaan een paar keer per week naar school, omdat ze graag zo snel mogelijk hun inburgeringsdiploma willen behalen.

Nederlandse taal
"Mohannad beheerst de Nederlandse taal al heel goed. Ik kan mij ook wel redden, maar vind de uitspraak soms nog erg moeilijk. Ik probeer iedere dag nieuwe woorden te leren en daarbij krijg ik hulp van een taalcoach via De Welle. Natuurlijk wil ik uiteindelijk graag weer een betaalde baan. In Syrië was ik boekhouder bij een computerbedrijf en ik beschik over de benodigde diploma's op MBO-4 niveau. Alleen dat Nederlands!" zegt ze enigszins vertwijfeld.

Origami
"Een hobby van mij is Origami, een oude Japanse papiervouwkunst. Ik vind het erg leuk om te doen en zou het graag aan andere mensen leren. Je kunt er prachtige, kleurrijke dingen mee maken. Heel anders dan de meeste origami die je ziet. Ik vind het heel rustgevend met de papiertjes bezig te zijn. Het lijkt mij heel leuk dit, tegen een kleine vergoeding, aan andere mensen te leren. Dan kom ik in contact met meer Nederlandse mensen en kan ik zo mijn Nederlands verbeteren."
Rama is duidelijk heel gedreven en hoewel ze prima Nederlands spreekt, vindt ze het zelf nog niet goed genoeg. Veel Nederlands spreken zal haar spraak zeker verbeteren en haar zelfvertrouwen een boost geven.

VluchtelingenWerk Hellendoorn/Nijverdal ondersteunt vluchtelingen hierin met taalcoaches en allerlei activiteiten, maar het mooiste is natuurlijk als Rama wat Nederlandse vriendinnen heeft. Een vast groepje waarmee ze regelmatig een kop koffie kan drinken en gesprekken kan voeren. Of een groepje dat zich graag laat inwijden in de kunst van het papier vouwen. "Dat lijkt me geweldig," lacht Rama. "Dan kan ik echt inburgeren, ben ik weer thuis."

Wie wil origami leren?
Origami is het Japanse woord voor papiervouwen. ORI betekent vouwen en GAMI papier. De Syrische Rama Al Kodmani is erg goed in deze vouwkunst en wil dit tegen een kleine vergoeding aan anderen leren. Dat kan individueel of in groepjes. Zoals u op de foto kunt zien, maakt zij andere figuren dan we meestal voorbij zien komen. Heeft u interesse? Meldt u zich dan bij Yvonne Posthuma via 0548-638807.

Meer berichten