Open Monumentendag begint in Haarle

Haarle - Dit jaar is het thema van Open Monumentendag: plekken van plezier. Deze dag wordt op 14 september om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Anja van den Dolder bij eetcafé 'De Droadnagel' aan de Molenweg 8. Muziek en cabaret gaan vooraf aan de officiële opening. Iedereen is van harte welkom op deze plek van Plezier!

Activiteiten in Haarle
Stichting Marke Haarle organiseert van 10.00 tot 16.00 uur een aantal activiteiten in en rond eetcafé 'De Droadnagel'. Onder andere: Optredens van feestband 'De Draodnagels' en gezelschapskoor 'Oons tiedverdrief', een powerpoint over plekjes van plezier zoals Haarle die door de jaren heen kende, informatie over de historie van café Vloedgraven (Lierink), dat meer dan 100 jaar een plek van plezier was. Ook kan men fotoalbums inzien van de vroegere KWJ (Katholieke Werkende Jongeren) en albums van meester Weijkamp. Carnavalsvereniging 'De Sukkewottels' organiseert elk jaar o.l.v. Prins Carnaval een aantal plezierige dagen. Er is een expositie te zien van de programmaboekjes van de vereniging met voorop foto's van de prinsen en/of prinsessen carnaval.

Activiteiten Hellendoorn
Op zaterdag 14 september is het rijksmonument 'n Oalen Griezen in Hellendoorn van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor bezichtiging. Bezoekers kunnen in- en rondom de kerk genieten van dit eeuwenoude monument met zijn stompe toren en gebrandschilderde ramen. Er zijn gidsen aanwezig die informatie geven en rondleidingen verzorgen en de toren kan beklommen worden. Er is een expositie van trouwjurken, trouwfoto's en oude trouw- en doopboeken te zien. Verder is er de jaarlijkse wandelroute langs 20 rijks- en gemeentelijke monumenten. Startpunt bij de VVV/Bakkerij-museum aan de Dorpsstraat 49, waar de route te verkrijgen is. 'Erve Hofman' is geopend op 14 en 15 september van 11.00 tot 17.00 uur. Er worden doorlopend films over historisch Hellendoorn getoond. Er zijn 3 tentoonstellingen, Moeders Mooiste (kleding 1850-1950), Het rariteitenkabinet van de dorps-dokters (geologische en archeologische vondsten en In 't Venne (harde leven in het veengebied). Ook het smederijmuseum is geopend voor publiek. Er zijn rondleidingen in de Rooms Katholieke kerk door een gids en bij Korenmolen 'de Hoop' die zaterdag de 14e geopend is treden om 14.00 uur kinderkoor 'de Wichter' op en om 15.00 uur de Eschländerkapel. In ZINiN Bibliotheek Hellendoorn is een expositie te zien van oude ansichten en foto's met als thema Plekken van Plezier.

Activiteiten Daarle
In Daarle is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur in de Hervormde Kerk een expositie over doopjurken te bezichtigen en er is een presentatie van feestelijkheden die zich in het verleden in Daarle hebben afgespeeld, er wordt met name veel aandacht besteed aan de optochten. Het Van Dam orgel wordt bespeeld deze dag en liefhebbers mogen het orgel ook zelf bespelen.

Activiteiten Nijverdal
De hele maand september op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur zijn er in de Smidse in de voormalige machinekamer deelexposities rond de thema's Historisch Nijverdal en Plekken van Plezier. Centraal staat de historie van de Rijssensestraat/Keizerserf, begonnen als een deel van de verbindingsweg tussen Rijssen en Hellendoorn. Verder zijn er klasse- en groepsfoto's uit Nijverdal.In het kader van het thema Plekken van Plezier hebben we gekozen voor vier plekken in de buitenlucht in onze gemeente waar veel mensen plezier hadden en hebben. Er zijn foto's van het Avonturenpark Hellendoorn, het Ravijn, het Openluchttheater en het Salomonsonpark/Henri Dunantplantsoen. Dagelijks worden er op podium films gedraaid met o.a. compilaties van delen van de films 'Nijverdal zoals het was' in een roulerend schema. Ook is er elke zondag een lezing.

Een folder met daarop een kaart met alle monumenten aangeduid en vermeld met nummer en een uitgebreide beschrijving van alle activiteiten is te verkrijgen bij VVV Hellendoorn, Toeristisch Bureau Nijverdal en de bibliotheekvestigingen.

Meer berichten