Ledenbijeenkomst KBO en fietstochten weer van start

Nijverdal - Na de opening van het KBO-jaar op 2 september starten de activiteiten weer. Op 25 september vindt de laatste fietstocht van dit jaar plaats. Start is bij De Zweef om 13.30 uur.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt
De gezamenlijke ouderenbonden houden op woensdag 11 september een bijeenkomst over de werking van het geheugen in 'Het Centrum' aan de Constantijnstaat 7a. De avond begint om 19.30 en de vanaf 19.00 staat de koffie klaar. Professor Douwe Draaisma geeft deze avond een lezing over het geheugen. Hij is geboren in Nijverdal en nu werkzaam als bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Universiteit van Groningen en auteur van een aantal zeer succesvolle boeken over het geheugen. Zijn boek 'waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen. Hij zal onder andere aandacht besteden aan zijn overtuigend geschreven 'Vergeetboek' waarin duidelijk wordt dat vergeten ergens toe dient en absoluut geen mankement is. Dat het zelfs een belangrijk vermogen van het geheugen is. Het geheugen zou niets onthouden als het ook niet selectief zou wissen. Draaisma zal ook ingaan op vragen als, waarom bestaat er wel een geheugentechniek maar geen vergeettechniek. Waarom hebben we zo'n slecht geheugen voor dromen en over het herschrijven van herinneringen bij het ouder worden. Het belooft een interessante avond te worden die gratis toegankelijk is, mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Stichting Ondersteuning Senioren (SOS).

Ledenbijeenkomst
Op donderdag 12 september is er een ledenbijeenkomst met als onderwerp: Nadenken over het levenseinde. Het is een moeilijk onderwerp, we denken er liever niet over na, spreken er zelden over. Toch kunnen we er allemaal van het ene op het andere moment mee te maken krijgen. En we willen graag de regie in eigen hand houden. Dat is mogelijk, maar alleen als u van te voren duidelijke keuzes maakt en die met uw naasten bespreekt. Het geeft rust als uw dierbaren weten wat uw wensen en grenzen zijn. Uw naasten zullen u er dankbaar voor zijn. Om dit belangrijke onderwerp als lokale KBO bespreekbaar te maken, zijn we heel erg blij dat Rietje Uitzetter bij ons komt om haar zeer persoonlijke ervaring met het overlijden van haar man Theo met ons te delen. Ze spreekt over zijn ziek zijn en de keuzes die ze samen gemaakt hebben. De humorvolle en filosofische quotes die Theo naar familie en vrienden stuurde, stemmen tot nadenken. De middag wordt ingeleid en afgesloten door onze KBO pastor Gerard Legtenberg. Na de presentatie is er een pauze waarin u met elkaar van gedachten kunt wisselen. Daarna is er gelegenheid vragen te stellen aan Rietje of de pastor.

Meer berichten