De waterglijbaan is een van de meest geliefde obstakels en komt elk jaar weer terug. Vaak aan het begin van het parcours, zodat je direct nat bent en al het zand dat je onderweg tegenkomt goed blijft plakken...
De waterglijbaan is een van de meest geliefde obstakels en komt elk jaar weer terug. Vaak aan het begin van het parcours, zodat je direct nat bent en al het zand dat je onderweg tegenkomt goed blijft plakken... (Foto: StrongManRun)

Hellendoorn en Nijverdal weekend vol met obstakels

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Hellendoorn - Wie zich komend weekend door Hellendoorn en Nijverdal wil verplaatsen, moet rekening houden met diverse obstakels. Natte, modderige mannen en vrouwen banen zich op 31 augustus en 1 september een weg over een parcours van 5, 7, 10, 12 of 21 kilometer. Drie jaar geleden was ik een van hen en ik moet zeggen: het begint wel weer te kriebelen!

De StrongManRun en StrongSisterRun zijn niet meer weg te denken uit onze gemeente. Wat begon als een obstakelrun over 21 km groeide al snel uit tot het mega-evenement dat het nu is. Uit het hele land en zelfs van over de grens komen mensen meedoen.

Terwijl het vaste team al bijna bezig is met de voorbereidingen voor volgend jaar, worden hier alle deelnemerspakketten klaar gemaakt, de vele vrijwilligers gebriefd en natuurlijk het parcours opgebouwd.

StrongManRun Team
Hoewel de StrongManRun echt een individuele wedstrijd is, is er een tijdje geleden een team opgericht. "Dat hebben we gedaan om het niveau van de Nederlandse deelnemers op te krikken," vertelt Jesse Linthorst. Deze Haarlenaar maakt sinds maart deel uit van het team en rent op de 12K. "We zijn met zes mannen en één vrouw en trainen twee keer per maand samen. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar motiveren. Daarnaast heeft iedereen nog zijn eigen training. De mensen komen uit verschillende plaatsen, dus altijd samen trainen is niet echt praktisch."

Eigen prestatie
Tijdens de wedstrijden gaat het wel om de individuele prestaties van de renners. "Ja," zegt Jesse. "Bij het EK in Polen en het WK later dit jaar zijn er ook teamruns, maar de StrongManRun is echt individueel. En elk teamlid rent zijn eigen afstand. Ik doe de 12 kilometer, maar anderen rennen bijvoorbeeld de 7 of 21."

StrongSisterRun
Van een heel andere categorie is de StrongSisterRun. Daar staat het teamgevoel meer voorop en lijkt gezelligheid het belangrijkste doel te zijn. Hun motto luidt niet voor niets: 'it's more than a run, it's a girls day out'. De start en finish area zijn zaterdag 31 augustus omgetoverd tot StrongSisterVillage. Nog even je nagels laten doen voor de race, je haar in de juiste staart of een verkwikkende massage na afloop, het is allemaal mogelijk. En zo'n belevenis is natuurlijk niet compleet, zonder je beste vriendinnen. En toch komen hier ook echte fanatiekelingen aan de start. Vrouwen die voortvarend van start gaan, over de hindernissen 'vliegen' en voor de laatste StrongSister gestart is, alweer over de finish gaan.

En dat is typerend voor beide runs: iedere deelnemer doet het op zijn eigen manier en krijgt net zoveel applaus van alle fans langs het parcours.

Wegafsluitingen
In verband met de StrongSisterRun en StrongManRun zijn zaterdag 31 augustus en zondag 1 september diverse wegen in Hellendoorn en Nijverdal (tijdelijk) afgesloten. Wil je renners komen aanmoedigen dan kun je het beste lopend of op de fiets komen. Er zijn diverse hotspots, bij de meest spectaculaire hindernissen, waar fans tijdens het wachten kunnen genieten van goede muziek en lekker eten.

Kijk voor alle informatie op www.strongmanrun.nl en www.strongsisterrun.nl.

Meer berichten