Foto:

Hoe hip is een burn-out?

Hallo,

Ik zie steeds meer cliënten met burn-out klachten. Wie kent er inmiddels niet iemand die het heeft of heeft het zelf meegemaakt. Werken we dan werkelijk zo hard?

Het hangt ervan af waarmee we onszelf vergelijken. Uit recent onderzoek (bron: OECD/CBS) blijkt dat we gemiddeld 1.400 uur per jaar werken. Als we alleen naar uren kijken, staan we op de 35ste plek van landen waar het hardst gewerkt worden. Wat ook blijkt, is dat er nergens op de wereld zoveel parttime gewerkt wordt als in Nederland.

In landen met gemiddeld veel lage en middeninkomens wordt meer gewerkt dan in rijkere landen. De top drie van landen waar het hardst wordt gewerkt, is Zuid Korea 2069 uur, Mexico 2225 uur en Costa Rica 2212 en dat is een enorm verschil met Nederland.

Het gezegde 'van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan', gaat zeker in Japan niet op. Hier hebben ze er zelfs een woord voor bedacht 'karoshi'. Hiermee worden mensen bedoeld die overlijden door stress-gerelateerde verschijnselen zoals een hartaanval. Of die zelfmoord plegen omdat ze te veel druk ervaren op het werk. De balans werk-privé is hier ver te zoeken. Als werknemer ben je verplicht het aantal uren te werken waarvoor je gevraagd wordt én veel landen kennen geen maximum aantal werkuren per week.

Als het dan niet aan de uren ligt die we werken, waaraan dan wel? Stellen we ons aan? Nee zeker niet. Een burn-out is echt én heel heftig voor diegene die het overkomt. Maar ook voor de omgeving. Wat we ons, mijns inziens, wel moeten afvragen is of het fair is dat we een burn-out nog vaak alleen als werkgerelateerde stress zien. Naast ons werk spelen ook veel andere dingen een rol in ons leven. In balans zijn, betekent vooral keuzes maken. We willen teveel. Naast werken willen we of misschien wel 'moeten' we ook heel veel andere dingen. Sporten, familieverplichtingen, een gezonde maaltijd, hobby's en natuurlijk niet te vergeten alle uren op onze telefoon.

Dat alles bij elkaar vreet energie. Wat helpt is vaker 'nee' zeggen. Tegen mensen die van alles van je verwachten, maar ook tegen jezelf. Wil je hier meer over weten? Neem rustig contact met mij op.

Groet,
Annemieke Kirch

Annemieke Kirch is counselor, trainer en externe vertrouwenspersoon. Haar doel is het beste in anderen naar boven te halen, zowel zakelijk als privé. In haar werk noemt zij zich counselor, maar haar klanten noemen haar ook wel bedrijfstrainer, re-integratiecoach, vertrouwenspersoon of HR adviseur. "Welke naam je er ook aan hangt, ik vind het belangrijk mensen in beweging te krijgen. En dan niet in de sportschool, tenzij dat helpt, maar uit de situatie waarin ze stress ervaren. Stress en problemen op het werk werken verlammend en kunnen mensen echt ziek maken."
twente-counseling.nl

Meer berichten