Daniëlle Kamphuis, Jaap Don, Jerry Blekkenhorst (de Zandstuve), Jan Manenschijn (Garage Manenschijn), Hennie Noppers en Janine Heuver.
Daniëlle Kamphuis, Jaap Don, Jerry Blekkenhorst (de Zandstuve), Jan Manenschijn (Garage Manenschijn), Hennie Noppers en Janine Heuver. (Foto: )

Ondernemers schenken Alinkers aan bewoners Erve Nienenhoek

Medewerkers, bewoners en gasten van woonzorgboerderij Erve Nienenhoek (ZorgAccent) in Den Ham hebben begin juli twee Alinkers ontvangen. Dit is een soort loopfiets die zo ontworpen is dat mensen met lichamelijke beperkingen zich makkelijker kunnen voortbewegen.

DEN HAM / DAARLE - De Alinkers werden aangeboden door twee ondernemers met hart voor de oudere medemens: Jan Manenschijn van Garage Manenschijn uit Daarle en Jerry Blekkenhorst van De Zandstuve uit Den Ham.

Beweging 'Gast aan tafel'
Woonbegeleider Janine Heuver op Erve Nienenhoek vertelt dat de Alinker een mooi hulpmiddel is om bewoners en gasten van 'Gast aan Tafel' meer te laten bewegen. "Ons uitgangspunt bij het verlenen van zorg is altijd om mensen zo lang mogelijk zelfstandig en cognitief op een goed niveau te houden. Dit kunnen we volgens hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder (bekend van zijn rol als tafelgenoot bij DWDD) doen door meer te bewegen. Dit bevordert een goede bloedsomloop in de hersenen, waardoor mensen langer vitaal blijven. En wat is leuker dan er samen op uit te gaan? Voor korte afstanden kan dat prima met een rollator, maar voor langere wandelingen is de Alinker meer geschikt omdat je hiermee ook makkelijk rustmomenten kunt inlassen. Dit is een mooie aanvulling op zorgverlening op de zorgboerderij. We zijn beide ondernemers dan ook erg dankbaar."

Laat je hersenen niet zitten
Gemak dient de mens? Vergeet het maar. Het lichamelijk inactieve leven, dat steeds meer mensen leiden, is een sluipmoordenaar, met op termijn ernstige nadelige gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lichamelijk omdat de risico's op overgewicht, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en ouderdomssuiker (diabetes type 2) aanzienlijk toenemen bij een inactief, sedentair leven. De genoemde gevolgen zijn overigens ook dé risicofactoren voor het ontstaan van dementie. Geestelijk omdat er een duidelijke relatie bestaat tussen lichamelijke activiteit en cognitieve functies, zoals het geheugen (uit 'Laat je hersenen niet zitten' door Erik Scherder).

Meer berichten