Een stoelenmatter laat zien hoe je de zitting van een oude stoel kunt maken en er weer jarenlang lekker op kunt zitten.
Een stoelenmatter laat zien hoe je de zitting van een oude stoel kunt maken en er weer jarenlang lekker op kunt zitten. (Foto: )

Dagje Hellendoorn: een gezellige uitje voor jong en oud

Hellendoorn - Tijdens het jaarlijks Dagje Hellendoorn op dinsdag 30 juli is er voor jong en oud van alles te beleven. Nieuw is hoepelbrander Piet Westendorp. Hij is de laatste in Nederland die nog metalen hoepels om houten wielen legt. Vooral door het gebruik van vuur is het een spectaculair gezicht.

Verder kan iedereen een kijkje nemen in de bijzondere wereld van landbouwmachines en tractoren. Voor de vele liefhebbers zijn er tientallen bijzondere brommers te zien. De brommers zullen bovendien een toertocht maken die begint en eindigt op de feestweide aan de Hofmanstraat.

Demonstraties
In en rondom museum Erve Hofman geven diverse vakmensen demonstraties van allerlei oude beroepen, zoals boter karnen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten en klompen maken. Er wordt gedorst met een antieke dorsmachine en op de ouderwetse manier met een vlegel. Dat laatste kunnen de bezoekers zelf ook proberen. Men kan genieten van weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en allerlei andere oude ambachten.

Mosterd voor de maaltijd
Altijd al willen weten hoe je mosterd maakt? De mosterdmaker laat het zien. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vakman of vakvrouw aanwezig.

IJzer smeden als het heet is
Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend, waar de smeden hun kunsten met het laaiend vuur, aambeeld en blaasbalg laten zien.

Knuffelhoek
Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek met cavia's, konijnen en andere kleine dieren. Zo kunnen ze zich even ontworstelen aan al het ouderwetse gedoe.

Oude dorpstrein
Jong en oud kan een rondritje maken met Bello, de oude dorpstrein, waarmee men zich weer in de jaren dertig van de vorige eeuw waant.

Muzikaal vertier
Enkele harmonicaspelers zorgen voor een passende muzikale omlijsting en de inwendige mens wordt niet vergeten. Er zijn allerlei belegde broodjes, er is krentenwegge en natuurlijk een ijskar.

Startsein
Alle activiteiten beginnen om 11.00 uur als Rieke Smeets, eigenaresse van restaurant de Hazelaer op vakantiepark Hof van Salland, het startsein geeft.

Oald Heldern
Oald Heldern De Noaberschop is dé erfgoedinstelling voor de gemeente Hellendoorn en een regionaal streekdrachtenmuseum. De organisatie exploiteert het museum Erve Hofman, houdt oude ambachten levend en organiseert diverse traditionele activiteiten. Het Dagje Hellendoorn is een activiteit van de Stichting Oald Heldern in samenwerking met de Vereniging Oale Ambachten en vindt plaats op dinsdag 30 juli van 11.00 tot 17.00 uur op het terrein van Museum Erve Hofman aan de Hofmanstraat 2. De toegang is gratis. Bezoekers van het museum betalen slechts 1 euro.

Kijk voor meer informatie informatie op www.oaldheldern.nl of www.facebook.com/oaldheldern.denoaberschop.

Meer berichten