Foto: Maaike Veldhuis

Laat ik mij voorstellen

Hallo, ik ben Annemieke Kirch. Nu 18 jaar geleden reden mijn man en ik over de Sallandse Heuvelrug, op zoek naar een huis (mijn man kreeg hier werk). "Je zou hier maar mogen wonen," zeiden we gekscherend tegen elkaar, onder de indruk van de prachtige omgeving.

Een eigen bedrijf starten was nooit een droom van mij. Maar het begon te kriebelen toen ik mijn opleiding als bedrijfscounselor deed. De opleiding paste me als een jas en met mijn diploma op zak besloot ik de sprong in het diepe te wagen. Als counselor spreek ik met mensen die vastlopen in hun werk, mensen met een burn-out, ruzie op de werkvloer, onbalans privé/werk. Mijn doel is altijd om het beste in anderen naar boven te halen, zakelijk en privé. Dat doe ik als counselor, maar ook als bedrijfstrainer, re-integratiecoach, vertrouwenspersoon of HR adviseur. De naam die het krijgt vind ik niet belangrijk, als ik het probleem maar aan mag pakken. Stress en problemen op het werk of thuis werken verlammend. In het ergste geval maakt het mensen ziek. Mijn focus ligt vooral op verzuimpreventie, omdat dit voor werkgever en werknemer het meeste oplevert. Signalen herkennen, openheid en veiligheid creëren doe je met elkaar. Het mooiste moment voor mij is altijd weer als mensen, vaak al na 2 gesprekken, aangeven weer wat lucht te hebben of beter te slapen.

Wat me vooral intrigeert is gedrag. Waarom doen mensen wat ze doen? Of juist niet? Hoe komt het dat de een beter met stress om kan gaan of met tegenslagen? Deze vragen maakten dat ik bedrijfscounseling ging studeren. Daarna was het een logische stap om voor mezelf te beginnen. Ik heb het leukste werk van de wereld! Na de opleiding bedrijfscounseling volgde ik onder andere de Leergangen voor Zelfsturende teams en de opleiding Externe Vertrouwenspersoon en Vertrouwenspersoon integriteit. Mijn focus ligt altijd op de mensen. Een bedrijf kan pas groeien als ze investeren in de mensen die er werken. Werkgevers en werknemers kunnen niet zonder elkaar. Het vraagt om investeringen, verplichtingen en aandacht van beide kanten. Ik ben er dus voor zowel werkgever als werknemer. Mensen kunnen meer dan ze denken, weten alleen vaak niet waar te beginnen. Een van mijn lijfspreuken is: 'niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan er een gebruiken'.

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te koken en gezellig met zijn allen te eten en te drinken. Het liefst aan onze grote keukentafel, waar we met de kinderen en vrienden omheen zitten. Het gevolg daarvan is dat ik ook regelmatig moet sporten. Verder ga ik graag op reis. Ik hou van andere culturen, lekker lokaal eten en van verrassende avonturen. Sinds een paar jaar heb ik opdrachten op Aruba. Die zijn voor mij natuurlijk de kers op de taart. Eenmaal per jaar probeer ik naar dit prachtige eiland te gaan om te werken en te genieten. Maar het is altijd fijn weer terug te zijn op mijn thuisbasis in Twente.

Waarom is dit nou interessant voor jou als lezer van het Twents Volksblad? Vanaf september schrijf ik regelmatig een column over mijn praktijkzaken. Maar dan zo, dat iedereen er wat van mee kan pikken.

twente-counseling.nl

Meer berichten