Henny, Annemieke, Marcel en Hanneke trainen met veel plezier in de Regge, om straks goed voorbereid de Amsterdamse grachten in te duiken.
Henny, Annemieke, Marcel en Hanneke trainen met veel plezier in de Regge, om straks goed voorbereid de Amsterdamse grachten in te duiken. (Foto: Jansen&Ko)

Jansen & Ko zwemmen in de grachten

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Hellendoorn - "Wij gaan zwemmen in de Amsterdamse grachten", zei Hanneke Kolthof toen ze mij belde. Van mij mag je, dacht ik, maar wat heb ik daar mee te maken? Al snel kwam boven water dat het om een actie voor een goed doel ging.

"Elk jaar zwemmen zo'n 3000 mensen door de Amsterdamse grachten om geld op te halen voor ALS," vertelt Henny Jansen, een van de teamleden. "Een paar jaar geleden zag ik Beau van Erven Dorens meezwemmen en dat heeft diepe indruk gemaakt. Elke zondag trainen we met een groep 'extreme running' (obstakelrun in de vrije natuur - red.) en op een gegeven moment kwam het plan om mee te doen aan de ALS City Swim in Amsterdam."

Het is geen wedstrijd
"Nou is zwemmen niet echt ons ding," vertelt Hanneke lachend. "We kunnen het wel, maar niet echt goed. Behalve Annemieke, die is wel echt goed." "Ja," vult Henny aan, "daar doen we touw omheen en laten ons meetrekken." "Maar het is gelukkig geen wedstrijd, het gaat niet om de snelheid, het gaat erom zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel," gaat Hanneke verder. "En daar hebben we onder andere de krant voor nodig. We moeten natuurlijk wel een beetje bekendheid krijgen."

Persoonlijk werven
Om goed voorbereid in de gracht te springen, trainen de vier (naast Henny en Hanneke doen Marcel Jansen en Annemieke Kolthof mee) tot het zover is elke week in de Regge. Bij mooi weer is dat goed te doen, maar met lagere temperaturen afzien, verzekeren ze mij. Hoewel ze persoonlijk niet direct 'betrokken' zijn bij ALS, pakken ze het wel heel persoonlijk aan. "Naast het trainen en publiciteit via de krant zoeken, zijn we zelf hard op zoek naar sponsoren. We gaan langs bij ondernemers, maken een flyer die we mensen overhandigen en we hebben een facebookpagina, waarop iedereen ons kan volgen," zegt Hanneke. "We vinden het belangrijk mensen zoveel mogelijk persoonlijk aan te spreken," voegt Henny toe. "Dat doet meer dan een algemene oproep."

Jansen&Ko heeft een speciaal rekeningnummer (NL25RABO 0342 6284 37) geopend voor donaties. Hier kan iedereen op storten, t.n.v. H. Jansen onder vermelding van 'zwemmen ALS'. "Elke deelnemer wordt geacht zelf een sponsorbedrag op te halen," legt Henny uit. "Dus we verdelen het, zodat we ieder ons aandeel kunnen afdragen."

Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Henny via hjjjansen@hetnet.nl. Of volg ze op hun facebookpagina Jansen&Ko.

Meer berichten