Enkele signalen dat er bij een persoon sprake kan zijn van hersenletsel. Op de kaart staan ook nog 'snel moe' en 'snel boos'. InteraktContour zette ze samen op een handzame kaart.
Enkele signalen dat er bij een persoon sprake kan zijn van hersenletsel. Op de kaart staan ook nog 'snel moe' en 'snel boos'. InteraktContour zette ze samen op een handzame kaart. (Foto: Marije Kraan)

Ook jaren later zijn er nog problemen door hersenletsel

Nijverdal - Het signaleren van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en het herkennen van problemen waar mensen met NAH mee kampen is moeilijk. Door het beperkte ziekte inzicht dat zij kunnen hebben en omdat de gevolgen vaak onzichtbaar zijn. Hierdoor krijgen mensen met NAH vaak niet of te laat de juiste hulp en ondersteuning.

InteraktContour organiseerde daarom op vrijdag 28 juni een netwerkbijeenkomst voor professionals met als doel het delen van kennis over niet-aangeboren hersenletsel en het versterken van de samenwerking in de zorg voor mensen met NAH.
In Nederland ervaart 3,8% van de bevolking problemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of hersentumor. Dat betekent dat in de gemeente Hellendoorn 1360 mensen wonen die dagelijks problemen ondervinden. Hersenletsel kan iedereen overkomen, jong en oud, en het verandert iemands leven vaak ingrijpend. De gevolgen kunnen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld doordat iemand verlamd is of moeite heeft met praten. Vaak zijn de gevolgen onzichtbaar en lijken de klachten op die van een burn-out of een depressie: ernstige vermoeidheid, somberheid, passiviteit, impulsiviteit, verhoogde prikkelgevoeligheid en geheugenproblemen.

Hele dag op de bank
Danny, deelnemer van de dagbesteding van InteraktContour vertelde uit eigen ervaring hoe het is om hersenletsel te hebben. "Ik ben snel overprikkeld, heb last van ernstige vermoeidheid en heb een kort lontje gekregen. Ook heb ik sinds mijn hersenletsel moeite om in beweging te komen. Zonder InteraktContour zou ik de hele dag op de bank liggen. Door dagbesteding heb ik nu rust en ritme en kom ik met een voldaan gevoel thuis."

Hersenletsel signaleren
Bij de netwerkbijeenkomst waren professionals van o.a. Zorgaccent, Stichting Evenmens, Stichting De Welle, ZGT, Stichting Thuisteam Twente en de Hersenstichting aanwezig. Zij kregen meer inzicht in de oorzaken, gevolgen en problemen van niet-aangeboren hersenletsel, hoe je dit kunt signaleren, begeleiden en welke ondersteuning mogelijks is.

Weten wat InteraktContour voor u kan betekenen? Bel 0548 61 35 00 of mail naar nijverdal@interaktcontour.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden