Leerlingen van de Antoniusschool uit de tijd dat de jongens en meisjes nog gezamenlijk op school zaten.
Leerlingen van de Antoniusschool uit de tijd dat de jongens en meisjes nog gezamenlijk op school zaten. (Foto: Historische Kring)

Wie kent ze nog? De Antoniusschool

door Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal

Nijverdal/Hellendoorn - Elke week levert de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal een foto aan. Daar staat dan kort bij waar de foto van is en wie er op staan. Soms weten ze meer, soms weten ze minder. Deze week plaatsen we niet alleen de foto, maar ook eens wat meer informatie. Wat doet de Historische Kring?

Maar eerst de foto. HIj is van de Antoniosschool en komt waarschijnlijk uit 1951, nog voor de splitsing van de jongens en meisjes naar hun eigen school. En dat is zo'n beetje alle informatie die ze hebben. Wie meer weet over deze foto kan reageren via hkhnfotoarchief@hotmail.com o.v.v. foto 9 juli 2019.

Geschiedenis
De Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal is een vereniging die bestaat uit geïnteresseerden in de geschiedenis van de gemeente Hellendoorn. Al sinds 1992 zetten ze zich in voor behoud en herontwikkeling van cultureel erfgoed. Dat doen ze bijvoorbeeld door het documenteren en ontsluiten van het plaatselijk verleden, maar ook door verschillende activiteiten.

Zo organiseren ze Ieder jaar in de maand september in De Smidse een expositie. Daarbij schenken ze aandacht aan de lokale geschiedenis van Nijverdal. Ook exposeren ze elk jaar een veertigtal groepsfoto's. Daarbij vragen ze bezoekers de ontbrekende namen van personen op de foto in te vullen. Door de week vertonen ze films, die te maken hebben met de geschiedenis van Nijverdal en elke zondag in de maand september houden ze een lezing over de lokale geschiedenis.

Uutgeverieje 'n Boaken
De aan de Historische Kring gelieerde stichting Uutgeverieje 'n Boaken publiceert actief over het verleden van de gemeente. Zo verschenen er boeken en uitdrukkingen over het plaatselijk dialect, het Mirakel van Hellendoorn, en boerderijen langs en rondom de Regge.

Werkgroepen
Ze hebben bijna 400 leden, waarvan een deel daadwerkelijk actief lid is, door bijvoorbeeld deel te nemen aan een van de werkgroepen. Deze werkgroepen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de verschillende activiteiten van de kring.

Reggesproake
Het kwartaalblad Reggespraoke bevat artikelen over de geschiedenis van Hellendoorn, Nijverdal en de omringende plaatsen, geschreven door zowel leden als niet-leden.

De Historische Kring onderhoudt een prikbord waarop mensen terecht kunnen met vragen over personen en geschiedenis.

Meer berichten