Het orgel in de Basiliek van Raalte, waarop een prachtige serie concerten gespeeld wordt.
Het orgel in de Basiliek van Raalte, waarop een prachtige serie concerten gespeeld wordt. (Foto: Erik Eenkhoorn)

Orgelserie in Basiliek van Raalte op maandagen in juli en augustus

Raalte – In de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing te Raalte is op maandag 1 juli een orgelserie van vijf orgelconcerten gestart.

In deze Basiliek staat een van de grootste Ademaorgels van Nederland. Dit orgel is gebouwd in 1927 en werd destijds geplaatst in de Rooms-Katholieke Michaëlskerk van Zwolle. In 2006 is de Michaëlskerk gesloten. Het orgel is gerestaureerd en vervolgens geplaatst in de Basiliek van Raalte. Het Ademaorgel heeft 43 stemmen, 3 manuelen en pedaal. De tractie is electro-pneumatisch.

André van Vliet heeft de serie geopend. Thema van deze orgelconcerten is 'Romantiek op de maandagavond'. De programma's die op deze avonden worden gespeeld hebben een romantische inslag. Maandag 8 juli zal Harm Hoeve uit Rouveen het tweede orgelconcert verzorgen.

Gerwin van der Plaats uit Kampen neemt maandag 15 juli plaats achter het orgel. Hij is geboren in Scheveningen, maar woont en werkt in Seoul. Daar is hij verbonden aan de Yonsei University. Hij komt regelmatig naar Nederland om orgelconcerten te verzorgen. Hij opent met een koraalbewerking van John Stuard Archer en speelt de hele sonate 2 c-moll van Felix Mendelssohn-Bartholdy, naast werken van o.a. Felix Alexandre Guilmant, Cesar Franck en Hendrik Andriessen.

Het vierde orgelconcert is op maandag 12 augustus. Dit concert wordt verzorgd door de bekende organist Vincent de Vries. Hij zal zijn concert openen met Präeludium und Fuge in D-Durr 'Halleluja' van Franz Schmidt. Verder zal hij o.a. werken van Feike Asma, Johann Sebastian Bach, Hendrik Andriessen spelen. Vincent sluit af met de Final uit de 1e symphony van Louis Vierne.

Het laatste concert staat maandag 19 augustus op de agenda. Evert van de Veen uit Voorthuizen zal het slotconcert verzorgen. Afgelopen juli heeft Evert een nieuwe cd opgenomen in de St. Eustache d'Auteuil in Parijs. Op deze cd speelt hij onbekende werken van Franse en Belgische componisten, die hij deze avond ook ten gehore zal brengen. Van de Veen begint en eindigt met koraalwerk.

Het beloven muzikale avonden te worden, voor het hele gezin en ideaal voor vakantiegangers die hier in de buurt zitten.

De concerten beginnen om 20.00 uur en de deuren van de kerk gaan om 19.30 open. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen is 10 en voor jongeren tot en met 12 jaar 2 euro. Meer informatie is te vinden op www.orgelserieraalte.nl.

Meer berichten